Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Експерт стверджує, що трудова міграція з України ще не досягла свого максимуму

У найближчі 2-3 роки трудової міграції з України не зупиниться, а буде зростати. Такий прогноз зробив аналітик НБУ Сергій Николайчук.

Про це директор департаменту монетарної політики і економічного аналізу Національного банку Сергій Ніколайчук заявив в інтерв’ю польському інформагентству Polska Agencja Prasowa Biznes.
«У короткостроковій перспективі ми прогнозуємо, що еміграція продовжить зростати, але в середньостроковій перспективі очікується певна конвергенція рівнів заробітної плати і продуктивності, що допоможе трохи заспокоїти ситуацію», – сказав він.
«Крім того, ми очікуємо поліпшення якості життя в Україні. У наступні 2-3 роки збільшення чисельності може бути значним, але ми очікуємо скорочення кількості мігрантів в середньостроковій перспективі», – заявив глава департаменту НБУ.
За словами представника Нацбанку, такий прогноз обумовлений, зокрема, різницею в оплаті праці в Україні та Польщі.
«Дійсно, ми бачимо, що кількість людей, готових їхати на роботу за кордон, збільшується, і така оцінка є обґрунтованою і відповідає нашим очікуванням. Ми відзначаємо істотну різницю між рівнем заробітної плати в Україні та Польщі. Оплата приблизно вище втричі і цю різницю неможливо так швидко вирівняти», – зазначив Ніколайчук.
Чиновник зазначив, що війна на Донбасі продовжує впливати на міграційні процеси в Україні. «Три роки тому основними мігрантами були жителі західної частини України, тоді як нині значну частину становлять жителі східної частини країни», – додав глава департаменту НБУ.
Ніколайчук також визнав, що еміграція породила прогалини на українському ринку праці.
«Тема мігрантів є для нас серйозною причиною для занепокоєння, адже в такому масштабі, який ми спостерігаємо нині, це вплине на наш потенційний ВВП», – заявив він.
«Ми порахували, що за останні два роки міграція привела до зменшення нашої робочої сили на 5-8%, не на постійній основі, але все ж. Раніше ми оцінювали зменшення в 3-4%, тому перегляд оцінки є дуже великим», – сказав Ніколайчук.
«Вплив на потенційний ВВП досить високий, особливо з огляду на те, що виїжджають найбільш працездатні громадяни. Значна кількість – близько 70% – це чоловіки. У віковому розрізі близько 35% – це емігранти до 30 років, і це стало тенденцією. Ще кілька років тому чисельність молодих емігрантів була значно нижчою», – додав представник НБУ.

 

У Тернополі іноземні студенти-медики одягнули вишиванки

Голова федерації біатлону розповів, що сталося з Підгрушною і що її очікує у наступному сезоні