Напередодні Святвечору журналісти з’ясовували вартість інградієнтів головної з 12 надвечірніх страв – різдвяної куті.
Українські Новини дізналися, у скільки обійдеться приготування куті українцям на Різдво-2018.
Традиційна кутя готується з пшеничних зерен, маку, волоських горіхів і меду. Проте, як свідчать перекази, що смачніша і багатша кутя, тим кращим буде врожай наступного року. За даними сайтів великих українських гіпермаркетів, станом на 5 січня, пшеничну крупу продають за середньою ціною 8-11 грн/800 г. Проте є пропозиції з вищою якістю і ціною, які коштують від 15 до 20 грн/400 г.
Харчовий мак в магазинах України пропонують за ціною від 22 грн за 150 г. Середня ціна коливається в межах від 22 до 35 грн за 150 г.
Волоський горіх можна купити за мінімальною ціною від 26 грн за100 г. Проте кількість пропозицій з такою ціною невелика, а середня ціна волоського горіха знаходиться в межах 48-50 грн за180 г.
І останній обов’язковий інгредієнт куті – мед (липовий) – можна придбати за мінімальною ціною 41 грн за 270г. Такої кількості меду буде цілком достатньо для приготування страви. Ціна на мед значно варіюється в залежності від якості, виду і маси продукту.
Крім того, багато рецептів куті включають в себе ще й різні сухофрукти. Наприклад, чорнослив, який продають в гіпермаркетах за середньою ціною 45-60 грн за 200 г. Пропозиції з найвищою ціною досягають вартості 82 грн за 200 г.
Зрештою, це ціни мережевих гіпермаркетів. За рік кожен інградієнт в середньому зріс у ціні на 20-30%. Натомість на ринку ціни менші, а вибір продуктів значно ширший.