Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Екс-свободівців позбавлять депутатських мандатів

Одні йдуть, другі - приходять

Тернопільська міська виборча комісія позбавила депутатських мандатів Ігоря Турського, Романа Навроцького та Івана Сороколіта. Відповідне рішення ТВК прийняла у результаті народної ініціативи з відкликання депутатів, яких зі скандалом вигнали з ВО «Свобода». За відкликання депутатів проголосувало 11 членів ТВК. Після голосування представники ТВК обговорювали факт переходу екс-депутатів в іншу партію. Це видно на відео відомої тернопільської журналістки Тетяни Колеснік, яка була присутня на засіданні ТВК. 

Одні йдуть, другі – приходять
До історії питання

ВО «Свобода» виключила з фракції трьох депутатів – Сороколіта, Турського та Навроцького за зраду партійних принципів та інші неприємні підозри.
Тож, керівництво ВО «Свобода» не могло далі миритися з присутністю у партії «мурахоїдів». Самі ж, виключені зі «Свободи» депутати, заявляють, що їх виключили з партії за те, що вони свідомо голосували проти змін до Генерального плану міста. Але, як показує стенограма та відео засідання Тернопільської міської ради від 24 березня 2017 року (коли були схвалені зміни до Генплану), Іван Сороколіт та Ігор Турський взагалі не були присутні в сесійній залі. Екс-свободівці проігнорували сесію, де виносилося таке важливе питання для розвитку міста. Тому ця обставина точно не стала причиною їх виключення зі «Свободи». Окремі видання підозрюють, що могли бути інші причини.

Екс-депутати мали самі здати мандат

У ВО «Свобода» є обов’язкова для всіх процедура висунення кандидатами у депутати. Кожен кандидат дає письмове зобов’язання скласти депутатський мандат (якщо він таки переможе на виборах), якщо він добровільно виходить з ВО «Свобода» або його виключають з партії. Такі зобов’язання підписали й загадана тернопільська «трійка». Однак, після виключення з партії Сороколіт, Навроцький та Турський навідріз відмовилися складати мандат – таким “дорогим” він був для них.

У свою чергу «свободівці» наполягали на своєму – щоб зрадники склали мандат, тобто виконали своє зобов’язання, яке вони давали перед виборами. У результаті декілька разів під міською радою були силові протистояння, коли «свободівці» не пускали “зрадників” у будівлю міської ради.

Але вирішальне слово сказали тернополяни. Частина виборців ініціювали процедуру відкликання депутатів за народною ініціативою. Були проведені збори виборців. Так, по кожному з трьох вже колишніх депутатів зібрано 2 000 підписів тернополян про відкликання (загалом 6 000 підписів). Всі підписи були вчасно відправлені у міську Територіальну виборчу комісію. Для відкликання депутата необхідно зібрати підписів не менше, ніж виборча квота. Для Тернопільської міської ради це близько 1500 підписів. Тобто кількість підписів більша від необхідної.

У свою чергу ТВК здійснила перевірку зібраних підписів. І у четвер, 25 січня, відповідно до народної ініціативи громади Тернополя, комісія прийняла рішення про позбавлення депутатського мандату Ігоря Турського, Романа Навроцького та Івана Сороколіта.

Екс-депутати «воюють» з громадою у судах

Депутати у судах різних інстанцій намагалися довести, що виборці не мають права позбавити їх депутатських мандатів. Це б дало їм можливість заблокувати процедуру відкликання вже на рівні Тернопільської міської виборчої комісії.

Спершу екс-депутати звернулися з  позовами (кожен по своїй справі) у Тернопільський окружний адміністративний суд, та суд відмовив. Згодом вони подали апеляцію у Львівський апеляційний адміністративний суд. Але й львівський суд визнав збори виборців та процедуру депутатського «імпічменту» правомочними.

Висновки судів однозначні: виборці мають гарантовані українським законодавством права на відкликання депутатів міської ради відповідно до затвердженої процедури.

І 25 січня цей процес наблизився до логічного фіналу. Три депутати близькі до втрати мандату. Юридично це відбудеться після рішення керівних органів ВО “Свобода” і оголошення міською виборчою комісією прізвищ нових депутатів.

В центрі Тернополя демонтують майданчик ресторану

У кременецьких лісів з’явивися новий господар