Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Чому тернополяни можуть залишитися без безвізу?

У Європейському союзі заявили, що оскільки проект закону «Антикорупційного суду», представлений Петром Порошенком у кінці 2017 року, не відповідає вимогам Венеціанської комісії, це може запустити процес відміни безвізового режиму.

Законопроекти №6011 та №6529 про створення антикорупційних судів (АКС) в Україні Венеціанська комісія відхилила на початку жовтня та запропонувала Президенту України представити свій проект закону про АКС, врахувавши при тому попередні правки.

Петро Порошенко разом із групою експертів і справді підготував новий текст закону, однак рекомендації Венеціанської комісії він так і не врахував, а деякими вимогами відверто знехтував:

  • номінантам міжнародних донорів надається консультативна роль, а не вирішальна роль у виборі суддів;
  • юрисдикція суду не повністю охоплює справи, розслідувані НАБУ, а навпаки – охоплює справи, які не пов’язані з (високопрофесійною) корупцією як такою (торгівля наркотиками та торгівля зброєю, до якої відносяться посадові особи);
  • вимоги до дискримінаційних вимог до міжнародних донорів, які можуть висувати консультативних експертів для вибору суддів з протидії корупції: лише міжнародні організації, з якими Україна співпрацює у сфері боротьби з корупцією, може призначати експертів, а іноземні агенції, які надають технічну підтримку та фінансування антикорупційних зусиль, не є правомірними, пише сайт Map Of anticorruption conditionalities.

У свою чергу Світовий банк заявив, що якщо буде прийнятий закон про Антикорупційний суд у нинішній редакції, то Україна втратить гарантії банку на 800 млн доларів. Також наша країна може втратити підтримку та гроші МВФ (Міжнародного валютного фонду).

– Подання президентом законопроекту про АКС мало стати кроком у правильному напрямі (у питанні боротьби з корупцією). Однак щодо того проекту, який був поданий 22 грудня, у нас є серйозні застереження, низка його положень не сумісні із зобов’язаннями України за програмою співпраці з МВФ, а також суперечать рекомендаціям Венеціанської комісії, –  йдеться у листі голови місії МВФ.

Проте це не всі погрози, якими почали закидати Україну після публікації проекту закону Петром Порошенком.

– Створення дійсно незалежного та ефективного Вищого антикорупційного суду в Україні… як частини ширшої незалежної, ефективної та сталої структури антикорупційних інституцій також є вимогою Європейської комісії як складова моніторингу в рамках механізму призупинення (безвізового режиму), – заявив представник Євросоюзу.

Звісно, що відмова від рекомендацій Венеціанської комісії при ухваленні закону про Антикорупційний суд не зможе відразу скасувати безвіз, але запустити процедуру його відміни – так.

Леся Білоус

В найдовшій печері знайшли ще один район (фото)

На Тернопільщині сталася жахлива аварія (фото)