Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернополяни долучились до освоєння ІТ-технологій

Діти отримали чудовий урок у місцевій книгарні. Там часто проходять заходи, де можна багато чого дізнатись.

Освоєння комп’ютерних технологій для дітей проходило в рамках акції #дитячасубота у тернопільському осередку мережі книгарень «Книгарня Є». За допомогою ножиць, скотчу, клею та паперу малеча, що завітала зі своїми мамами на безкоштовний захід створювали свій перший комп’ютер, передає Доба.

Із кольорових буклетів, хлопчики і дівчатка вирізали  головні компоненти комп’ютера, вивчали їхнє значення та вставляли в необхідні місця. Крім цього юні програмісти самостійно встановлювали (вклеювали) різноманітні програми та файли, при цьому оцінюючи, чи не нанесуть вони в собі загрози.

Освоєння дітьми ІТ-технологій в доступній, ігровій формі – є основною ідеєю Міжнародного Освітньо-Технологічного майданчика KID’IT. Про це розповіла Наталія Ткачук – авторка українського перекладу всесвітньо відомої книги.

«Я вже 10 років працюю в ІТ і ідея перекласти цю книгу з’явилась тоді коли я захотіла пояснити своєму 6-річному синові мову програмування. В сучасному суспільстві уміння використовувати комп’ютер, як інструмент для вирішення своїх задач – це базовий навик, який повинен знати кожен. Професії майбутнього  так чи інакше будуть пов’язані з ІТ. Тому вже з малечку людина повинна вміти адаптувати комп’ютер під себе. За допомогою подібних воркшопів та завдань описаних в книзі ми перетворюємо дітей з пасивних споживачів технологій на активних творців.»

Головна героїня книги «Пригоди у країні програмування» допитлива дівчинка Рубі, яка любить фантазувати та знаходить кілька варіантів рішення однієї проблеми. Виконувати завдання їй допомагають її друзі: роботи, пінгвіни та інші персонажі. Дорослий читач за головними героями може бачити реальні технології: зелений робот це Андроїд, кумедний пінгвінчик – Лінукс, хитра лисичка – це браузер FireFox, і сама дівчинка Рубі – це особлива та найрозповсюдженіша мова програмування у світі.

Дітлахи присутні на заході отримали величезне задоволення створюючи власний комп’ютер. А з якою гордістю вони показувати власне творіння своїм мамам – це потрібно було бачити! Освоєння мови програмування скоро стане таким же необхідним навиком для кожного, як вміння читати і писати. До того ж під час подібних занять в дітей розвивається координація рук і очей, приходить усвідомлення зв’язку між причиною і наслідком, розвивається креативність та критичне мислення, з’являється більше ідей для роботи з комп’ютером.

Марія Домська координатор дитячих зустрічей в «Книгарні Є» розповіла, що і надалі буде намагатись влаштовувати подібні цікаві зустрічі для дітей.

 «За освітою я педагог, і знаю, що діти сильно завантажені шкільною програмою. Організовуючи подібні зустрічі я хотіла створити майданчик де малеча могла б відпочити, погратись і одночасно дізнатись, щось нове, корисне і цікаве. Сьогодні діти були дуже активними, було помітно, що вони хочуть ділитись своїми здобутками і пропонувати свої ідеї. Крім цього, завдяки таким заходам Тернополем починають цікавитись відомі автори, які виявляють бажання завітати до нас в гості»

«Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED».

Олександр НАЗАРЕЦЬ

Сергій Балуцький

Тернополянам треба оновити дані, щоб отримати квартиру

Тернополянин довго лежав мертвим в квартирі