Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Росія хотіла підсипати допінг українській біатлоністці Віті Семеренко

Нещодавно світ сколихнула інформація про те, що представники Росії зумисно хотіли підсипати допінг відомій українській біатлоністці Віті Семеренко перед олімпіадою в Сочі. 

Григорій Родченков в інтерв’ю NYT заявив, що високопоставлений чиновник просив його навмисно “забруднити” допінг-пробу української біатлоністки Семеренко перед Іграми в Сочі. Він також назвав ще одного фігуранта допінг-скандалу

Колишній керівник Московської антидопінгової лабораторії і головний інформатор Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) Григорій Родченков, який переховується в США заявив, що отримував прохання навмисно “зіпсувати” допінг пробу української біатлоністки Віти Семеренко на змаганнях в Москві перед зимовими Олімпійськими іграми 2014 року в Сочі. Про це він розповів в інтерв’ю виданню The New York Times, яке він дав через свого адвоката по електронній пошті. Видання уточнило, що частину питань журналістів адвокат відхилив, оскільки розслідування ще триває.

За словами Родченкова, з цим проханням до нього звертався колишній заступник міністра спорту Росії Юрій Нагорних. “Його особливо турбували українські біатлоністки, які повинні були стати найбільш серйозними суперниками росіянок в естафетній гонці на Іграх в Сочі”, – цитує Родченкова видання.

Родченков далі пояснив, що відмовився навмисно зробити її пробу “брудною”, оскільки під час аналізу допінг-проби стало б ясно, що заборонений препарат був підсипаний, а не пройшов через організм спортсменки. “Я не міг би це зробити з невинною спортсменкою. За свою кар’єру я перетворив багато позитивних допінг-проб в “чисті”, але ніколи не робив навпаки”, – додав він.

Окрім того, Родченков назвав ще одну людину, яку, за його словами, було особисто залучено в систему підміни допінг-проб російських спортсменів. За його словами, це був нинішній президент Союзу біатлоністів Росії Олександр Кравцов, який на Іграх в Сочі керував збірною від ОКР. Родченков заявив, що неодноразово розмовляв з Кравцовим про використання допінгу на Олімпіаді в Сочі. Особистий водій Кравцова, за словами Родченкова, привозив співробітників ФСБ в антидопінгову лабораторію перед Іграми, щоб ті вивчали способи розтину спеціальних скляних ємностей, в які збирали проби.

Раніше це видання опублікувало витяги зі щоденників Родченкова, при цьому газета зазначала, що вони можуть стати приводом для відсторонення Росії від наступних Олімпійських ігор. Міжнародний олімпійський комітет (МОК) впевнений в їх справжності та в тому, що вони можуть посприяти майбутнім рішенням щодо жорсткіших санкцій за використання допінгу. У щоденниках описані в тому числі події 2014-го і 2015-го років, коли Родченков працював главою лабораторії.

Родченков виїхав з Росії в 2016 році. Він живе в США і є інформатором WADA, місце проживання Родченкова не розкривається, так як він знаходиться під захистом американської влади.

Питання про допуск російської збірної на Олімпіаду в Південній Кореї МОК буде вирішувати 5 грудня 2017 року. До цієї дати повинні представити свої доповіді дві комісії МОК, які очолюють Самуель Шмід і Денис Освальд. Раніше Всесвітнє антидопінгове агентство відмовилося відновити повноваження російського агентства РУСАДА. WADA порахувало, що Росія не виконала дві головні умови: не визнала публічно наявності описаної в доповіді Річарда Макларена відомчої системи підміни допінг-проб і не передала WADA зразки з московської лабораторії, які заарештовані на час розслідування СКР.

Раніше за результатами розслідування МОК дискваліфікував і позбавив медалей ряд російських спортсменів, нагороджених в Сочі. В результаті олімпійська збірна Росії опустилася в загальнокомандному медальному заліку з першого на п’яте місце, втративши 11 медалей Олімпіади 2014 року.

На Олімпіаді в Сочі квартет українських біатлоністок, в тому числі Віта Семеренко, взяв золото в естафеті. У спринті Віта Семеренко була третьою, проте після дискваліфікації росіянки Ольги Вілухіної вона перемістилася на друге місце.

Джерело: Інтерфакс Україна

Сьогодні Україна святкує одне з найбільших свят – Введення в храм Пресвятої Богородиці

Ситуація на дорогах області станом на 4 грудня