Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопільщині створять чотири госпітальні округи

Вже з наступного року Тернопільщина матиме чотири госпітальні округи. Про це передає Погляд.

Такою є необхідність в рамках втілення у життя реформи медичної галузі. Актуальність та шляхи впровадження ініціатив обговорювали на відкритому засіданні «Перспективи реформування закладів охорони здоров’я спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області», що відбулося в стінах ОДА.

— На теренах нашої області тема реформування медицини первинного та вторинного рівнів найбільш актуальна. Відтак, створення госпітальних округів — функціональних об’єднань закладів охорони здоров’я, які розміщуватимуться на відповідній території та забезпечуватимуть надання вторинної спеціалізованої медичної допомоги населенню, — важливий крок. До них належатимуть лікарні інтенсивного лікування першого і другого рівнів, соціального напряму, лікарні планового лікування, хоспіс, медичний заклад, який надає екстрену медичну допомогу, — зазначив начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Володимир Богайчук.

За його словами, наразі в області передбачається створення чотирьох госпітальних округів: Тернопільського, Бережанського, Кременецького та Чортківського. Чому саме такий поділ? Та тому, що були враховані радіус зони обслуговування багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування (60 км) та своєчасність прибуття. Також межі госпітальних округів визначали, орієнтуючись на створені об’єднані територіальні громади, проте їх можуть змінювати, адже процес утворення ОТГ триває.

Таким чином, поки орієнтуються на проект, який, на думку фахівців, є максимально оптимальним для Тернопільщини. Отож, як розділять на госпітальні округи область?

Тернопільський госпітальний округ: м. Тернопіль, Тернопільський, Підволочиський, Збаразький, Зборівський, Гусятинський райони та частина Теребовлянського.

Бережанський госпітальний округ: Бережанський, Козівський, Монастириський, Підгаєцький райони, частина Зборівського і Теребовлянського.

Кременецький госпітальний округ: Кременецький, Шумський, частина Зборівського та Збаразького районів.

Чортківський госпітальний округ: Чортківський, Борщівський, Заліщицький, Бучацький райони, частина Гусятинського і Теребовлянського.

Буде створена госпітальна рада — дорадчий орган, який спрямовуватиме медичну галузь у потрібне русло. Її представники розроблятимуть проект 5-річного плану розвитку свого округу, визначатимуть функції медичних закладів, розмір інвестицій для виведення лікарні на сучасний рівень.

Рада буде складатися з представників міст обласного значення, районів, ОТГ, науковців, медиків, громадських активістів. Кількість таких керівників для кожного госпітального округу різна, бо ж її визначають за спеціальною формулою (відповідно до кількості населення). До повноважень госпітальної ради належатимуть:

рекомендація щодо реорганізації та перепрофілювання медичних закладів; підготовка 5-річного плану розвитку госпітального округу; визначення трансфертів між бюджетами учасників госпітального округу; призначення або ж звільнення керівників медичних закладів тощо.

Зрештою, головне, що мають пам’ятати люди, що саме від них залежатиме, чи діятимуть місцеві лікарні і надалі та чи змінюватимуться межі госпітальних округів. Медзаклад ніхто не утримуватиме, якщо лікувати там не буде кого, бо, як уже казано-переказано, гроші «ходитимуть» за пацієнтами… І не інакше.

«КіноХвиля» зібрала аншлаг у Тернополі (фото, відео)

У Тернополі помер відомий лікар (фото)