Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

До Тернополя їде Любко Дереш

У рамках мистецького фестивалю “Ї” до Тернополя завітає Любко Дереш. Про це оголосили організатори фестивалю.

Шостий міжнародний мистецький фестиваль «Ї» відбудеться 4-6 травня наступного року. Про це організатори оголосили на прес-конференції 27 грудня. Розповіли також про перших учасників та що зміниться у фестивалі, – передає Реально.

Шостий захід, як і попередній, відбуватиметься за фінансової підтримки Тернопільської міської ради. Другий рік поспіль він увійшов до числа переможців у проекті «Громадський бюджет». Тож, з міського бюджету на проведення фестивалю буде виділено майже 300 тисяч гривень.

Щороку організатори намагаються покращувати програму, вдосконалюватися та робити фестиваль кращим. Серед нововведень наступного року – це власна премія – «Золота літера «Ї». За словами співорганізатора Василя Томчишина, нею відзначатимуть поетів, прозаїків, режисерів, художників, фотографів, музикантів – усіх, хто зробив свій вклад у розвиток української культури. Яким чином відбуватиметься відбір претендентів на премію організатори повідомлять згодом. А переможці отримають у подарунок велику двокілограмову літеру «Ї», яку виплавлять з гільз із зони проведення антитерористичної операції.

У 2018-му фестиваль проходитиме не тільки у Тернополі. У перший і третій день заходи відбуватимуться також у Вишнівці та Збаражі. Програма у цих містечках не буде пересікатися з основною програмою у Тернополі, і гості фестивалю зможуть відвідати їх. Для зручності відвідувачів туди їздитимуть спеціальні автобуси. У Вишнівці заплановано провести історичний диспут, присвячений постаті Дмитра Вишнівецького, а у Бережанах відбудеться пленер за участю художників-угорців із Закарпаття.

Познайомляться відвідувачі заходу й з митцями з-за кордону. Будуть учасники з Білорусії, Литви, Польщі. Організатори ведуть перемовини про участь також з митцями Угорщини, Норвегії, Швеції. А першими учасниками, як повідомив Юрій Матевощук, стануть музичний гурт «Каднай», Любко Дереш, Дмитро Лазуткін та литовський поет Гінтарас Граяускас.

«Програма буде насиченою, намагаємось максимально щороку її покращувати, – сказав Юрій Матевощук, співорганізатор фестивалю. – Цього року до нас приїдуть найкращі режисери також. Щотижня, аж до травня ми будемо оголошувати нових учасників, нові проекти, ідеї. Деякі автори постануть у несподіваних іпостасях, що буде цікаво. Офіційний продаж квитків стартує 1 січня 2018 року. Придбати їх можна он-лайн або в ЦУМі у відділі «Коніка». Квитки на три дні, завдяки «Громадському бюджету», коштуватимуть тільки 100 гривень. До початку фестивалю ціна підніметься, але не набагато.».

У Тернопільскій етногалереї зібрали майже дві тисячі зразків строю (відео)

Тернополяни можуть подавати скарги на комунальні проблеми в режимі онлайн