Стало відомо, на що тернополяни витрачають гроші (інфографіка)

Завжди було цікаво, на що саме ми витрачаємо гроші більш за все? Інколи, відповіді перевершують всі сподівання. Тернополяни теж не дуже обачливо і раціонально витрачають ресурси.

На алкоголь та цигарки ми витрачаємо втричі більше грошей, ніж на освіту. А на їжу – майже 50% свого доходу, у той час коли європейці – інколи менше 10%, передає te.20minut.

– Все, що заробляю, іде на комуналку і харчі. Ціни весь час зростають, нові речі все рідше купуємо. Сьогодні зарплату взяв, а за кілька днів її практично немає. Щастя, що маю жінку, і вона працює, – жартома каже тернополянин Анатолій Іванюк. – А якщо серйозно, то потреби сім’ї, особливо де є діти, значно вищі, ніж середні доходи в Україні. Реально відкладати “на потім” немає що.

Те, що на різні товари та послуги українці витрачають 94% від заробленого і лише 6% відкладають “на потім”, підрахували фахівці Державної служби статистики за підсумками півріччя.

Якщо проаналізувати дані, то спостерігається негативна тенденція до збільшення цього відсотку.

– Негативна тенденція до збільшення витрат полягає в тому, що найбільш затребувані товари і послуги дорожчають швидше, ніж зростає інфляція в Україні, – коментує фахівець у сфері економіки Віталій Левицький.

Разом з тим, як каже співрозмовник, інфляційні процеси, які відбуваються в Україні, вигідні чиновникам. Оскільки, по-перше, на них можна зіслатися в разі неефетивного управління. По-друге – висока інфляція вигідна, тому що держава повинна отримати за рахунок так званого “інфляційного податку” близько 50 млрд грн додаткових доходів у держбюджет.

Тому і на 2018 рік рівень інфляції буде значно вищий, ніж прогнозує НБУ.

Якщо аналізувати сукупні споживчі витрати, то 49,8% своїх доходів українці витрачають на продукти. На алкоголь та цигарки – 2,9% доходу.

Цікаво, що на освіту наші співвітчизники витрачають усього 1%, тобто втричі менше, ніж на шкідливі звички.

Ще 40,5% своїх доходів наші співавітчизники витрачають на непродовольчі товари та послуги.

Та 6,8% – на неспоживчі сукупні витрати. На житло та комунальні послуги громадяни України в середньому витрачають 16% доходів, кажуть в Держстаті.

А от на одяг і взуття – 5,6%. Щодо відпочинку,то на нього іде лише 1,4% доходу.

Майже 50% своїх доходів – на їжу, це досить поганий показник, продовжує Віталій Левицький. У Європі на, яку ми завжди рівняємось, тамтешні жителі на харчі витрачають мінімум вдвічі менше.

-

This website uses cookies.