Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Як у Тернополі відзначать День Гідності та Свободи

21-22 листопада час початку двох революцій в  Україні – Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. Офіційно День Гідності та Свободи відзначають 21 листопада.
У Тернополі сьогодні о 12:00 на площі Героїв Євромайдану пройде мітинг пам’яті та покладання квітів до пам’ятника Небесній Сотні. Також у Тернопільській ЗОШ №9 ім. І. Блажкевич відбудеться урочисте відкриття меморіальної дошки бійцю АТО Юрію Наливайчуку.

День Гідності та Свободи став своєрідним наступником Дня Свободи, що відзначався на честь Помаранчевої революції з 2005 по 2011 роки 22 листопада, але згодом був скасований.

Саме 21 листопада 2013 року розпочались перші протестні акції української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, а також її наміри зміцнити стосунки з Росією. Відтак українці вийшли спочатку на вулиці Києва, а потім й інших міст України.

Події розгорталися стрімко і драматично – від мирних зібрань студентства – до масових мітингів, палаючих шин, «коктейлів Молотова» і бруківки, що стала зброєю в руках протестувальників. Але найтрагічнішим було те, що цього разу, на відміну від подій Помаранчевої революції, відстоюючи гідність та свободу, віддали свої життя 106 українців і ще понад 2 тис. отримали поранення.

Після Революції Гідності і падіння тодішньої влади, в Україну вторглася Росія, яка у березні анексувала Крим, а в квітні почала війну на Донбасі, яка триває й досі.

У Тернополі з’явиться сучасний дитячий майданчик та зона відпочинку

Що тернополянам треба знати про свято Михайла