Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Чим не варто лікувати грип та застуду? (ФОТО, ВІДЕО)

Як виявляється, грип та застуду лікувати можна далеко не всіма медикаментами. Про це попередили експерти МОЗ.

Не рекомендовані МОЗ України антибіотики, інтерферони, антигістаміни, противірусні препарати (крім озельтамівіру та занамівіру за показаннями), «імуномодулятори», «сиропи віл кашлю» (можуть бути шкідливі для дітей до 4 років), «комбіновані ліки від застуди», вітаміни та рослинні препарати.

«Погана новина в тому, що нема ефективних противірусних препаратів для лікування грипу та ГРВІ, які можна самому собі призначити та одужати від цього», говорить сімейний лікар Євгеній Гончар. Обговорюємо з ним опубліковані МОЗ поради.

«Імуномодулятори»

Вони є препаратами одночасно і з доведеною ефективністю, і з недоведеною. Коли йде мова про доведену, то це серйозні стани, захворювання. Імунна система, як годинник, а ми його намагаємося бити об стіл і казати: почни працювати краще, на жаль, це неправда.

«Комбіновані ліки від застуди»

Зазвичай там є якась діюча речовина, наприклад, парацетамол, яка дійсно знижує симптоми, але до неї домішують певні групи речовин, не факт, що вони мають доведену ефективність і є корисними.

«Сиропи від кашлю»

Вони можуть бути шкідливими не лише для дітей, а для всіх. Під час інфекції верхніх дихальних шляхів у бронхах виробляється слиз, який має відхаркуватись, це як захисний механізм. Коли ми використовуємо якісь засоби центральної дії, які діють на центральну нервову систему, ми не відхаркуємо і не кашляємо, в нас вони залишаються там, відбувається застій, це може провокувати пневмонію, бронхіт та інші захворювання.

Вітаміни

Це важлива річ для людини і вона має їх отримувати. Але зазвичай вона в достатній кількості отримує їх від харчування. Питання в тому, чи буде надмірне використання вітамінів або мікроелементів збільшувати якість життя, відкрите. Наразі вчені говорять, що ні, окрім деякі випадків (вагітні або групи ризику).

 

Як лікуватись?

Нормальний період захворювання на ГРВІ, грип — це сім днів. Якщо ви використовуєте озельтамівір за призначенням лікаря, це буде шість з половиною днів. Це найбільш ефективна терапія, яка зараз є у світі.

Якщо ми говоримо про вітчизняні або інші закордонні препарати, вони взагалі не мають доведеної ефективності, навіть про шість з половиною днів говорити не можна, тому це марне витрачання коштів.

Лікувати ГРВІ або грип можна, але це не лікування, а усунення симптомів. До прикладу, якщо у вас температура вище 38градусів або сильно виражений больовий синдром, ви можете використовувати протизапальні препарати (парацетамол, ібупрофен).

Якщо у вас нежить, можете робити сольові розчини, якщо нежить дуже сильний, можете використовувати оксиметазолін.

Якщо у вас болить горло, можете використовувати льодяники зі знеболенням, полоскати горло. Це зніме симптоми, але в будь-якому випадку ви будете хворіти цей час, що етіологічно має відбутися.

На своїй сторінці у Фейсбуку Уляна Супрун написала, що заохочує медиків користуватися міжнародними протоколами, де зібрані найбільш дієві нині методи лікування пацієнтів.

Джерело: Громадське Радіо

Підлеглий Гройсмана має плани на дівчат з Тернополя

Тернополянина знайшли мертвим у власній квартирі