Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Червоногород – наймістичніший замок Тернопільщини (фото)

Червоногруд, або як його ще називають Червоногород, Червоноград – чи не наймістичніше місце Тернопільщини. Назва походить з латинської мови, що у перекладі означає «Червоний замок». 

Попри те, що місцевість ця дуже відома, на карті її знайти не так вже й легко. Річ у тім, що місто офіційно перестало існувати ще у лютому 1945 року, а через кілька десятиліть – у 1970 році – населений пункт й зовсім вилучили з офіційного списку міст та карт. Проте шукати замок можна в Заліщицькому районі поблизу села Нирків.

«Якщо їхати з боку Городенки, то проїхавши міст над р. Дністер, через 2 км треба повернути ліворуч. Покажчика немає, орієнтуйтеся по автобусній зупинці. Далі по розбитій дорозі зовсім небагато і Вашому погляду відкриється приголомшлива панорама каньйону, в середині якого на височині довгастої форми, стоять дві замкові башти білого кольору», – розповідають мандрівники.

Однією з особливостей замку є те, що збудований він у справжньому кратері, що утворився досить давно від падіння великого інопланетного тіла.

На жаль, достеменно історія замку не відома. Сьогодні йдеться про те, що фортецю будували ще у XV столітті. На той час вона була центром усього князівства.

До XVІІІ століття замок не однократно руйнували татари й турки. Лише наприкінці XVІІ століття, коли ним заволодів польський шляхтич Кароль Понінський, споруду вдалося не лише захистити й укріпити, а ще й відбудувати. Керівником будівництва назначили відомого тоді архітектора Матловського.

Уже син Кароля Каліст взявся ще раз перебудовувати палац. На цей раз архітектором був відомий львівський митець Юліан Захаревич. Тоді старий замок майже повністю зруйнували, побудувавши на його місці нову фортецю з двома оборонними вежами. Саме їх ми можемо побачити й сьогодні.

Останньою замком володіла княгиня Любомирська.

Початком кінця для замку став період Першої світової війни. Тоді фортецю окупували російські війська, які не лише її пограбували, а й частково зруйнували.

Друга світова внесла не меншу лепту в руйнацію замку. Відтоді споруду навіть не намагалися відновити.

На сьогодні фортецю може відвідати кожен охочий. Замок відкритий для всіх і кожного. Поблизу нього також знаходиться закинутий костел.

Добратися з Тернополя до замку можна прямим рейсовим автобусом. Поїздка триватиме майже дві години. Вартість квитка коливатиметься в межах 100 гривень. Уже з села Нирків до замку доведеться йти пішки, або скористатися службою таксі.

Христина СЛОТА, “Терноград”

На Тернопільщині збільшили середню виплату пенсій

У Тернополі представили унікальну виставку іграшок (відео)