Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Три запитання Богдану Буяку

Зовсім скоро новим ректором Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка стане Богдан Буяк. Про свої плани він розповів виданню Галас.

1. Яке амбітне завдання для вузу Ви ставите перед собою у найближчі два роки?

Насправді планів та завдань дуже багато. В першу чергу необхідно втримати усі ті здобутки, які має університет на сьогодні. Це тривале і стабільне лідерство в групі педагогічних, гуманітарних, лінгвістичних, мистецьких, фізкультурних закладів вищої освіти, якісний підбір науково-педагогічних працівників, конструктивний науковий пошук у всіх галузях, які представлені в ТНПУ, системна міжнародна діяльність, зокрема: активний пошук міжнародних грантів, конкурсів, нових партнерів, подальша реалізація Програми подвійних дипломів, Програми академічного обміну студентів тощо.

По-друге, вже у найближчий час ми плануємо відкрити ряд претензійних підрозділів, зокрема: Ресурсний центр інклюзивної освіти, Центр підвищення кваліфікації та сертифікації педагогічних працівників, Центр мовної підготовки та сертифікації, Центр енергетичного менеджменту, Центр екологічного моніторингу та ін. Завдяки цим центрам ми зможемо не лише навчати людей зі спеціальними потребами, але й підготувати вчителів до того, як правильно навчати таких людей.

По-третє, в університеті ми плануємо відкрити нові спеціальності та закріпити становище тих, що були запроваджені впродовж року. Окрім того, промоніторивши місцевий ринок праці, виникла ідея створення факультету робітничих професій, адже в нашій області й місті відчувається певний брак робітників і з цю проблему потрібно вирішувати.

По-четверте, ми хочемо й надалі вести активну міжнародну діяльність, збільшуючи кількість та якість міжнародних проектів та закордонних партнерів. Налагоджені зв’язки та співпраця дозволять нашим студентам переймати світовий досвід, відкриваючи перед ними нові можливості.

2. Хто є Ваша команда? Чи будуть нові проректори?

Треба віддати належне Володимиру Петровичу Кравцю, якому вдавалося за тридцять років ректорства сформувати потужну та адекватну команду, яку мені наразі не хотілося б змінювати. З колегами проректорами я пропрацював більш ніж 11 років. Потрібно буде лише знайти людину на посаду проректора з наукової роботи та міжнародного співробітництва. Вимоги до претендентів полягатимуть у знанні іноземних мов, насамперед, англійської й, можливо, польської, оскільки саме з Польщею наш університет підтримує тісні стосунки. Другою обов’язковою вимогою буде наявність досвіду у грантовій та проектній діяльності, менеджерські якості щодо адміністрування наукової галузі.

3. Реформа освіти. Яке місце у ній Ви відводите профільному вузу?

Тернопільський педагогічний – це національний університет, який повинен діяти у чіткому визначеному державою та Міністерством освіти та науки правовому полі. Згідно нових норм Закону України про освіту та підготовленого проекту змін до Закону про Вищу освіту найближчим часом нас чекатимуть зміни, адже пропонується нова схема “3+2” – тобто три роки бакалаврату та два роки магістратури. Якщо ця система буде впроваджена, то випускники бакалаврату зможуть повноцінно претендувати на робоче місце, зокрема, вчителями у школах. Що буде з магістратурою і випускниками магістратури досі не відомо. Можливим є варіант впровадження наскрізної підготовки педагогів – ті самі п’ять років, але без чіткого розподілу на бакалаврат та магістратуру. Така система розповсюджена за кордоном при підготовці медиків, юристів та психологів. Колектив університету в силу своєї фаховості та бажання працювати готовий експерементувати щодо імплементації Закону про освіту та Концепції нової Української школи.

Від імені всього педагогічного колективу можу сказати одне: ми хочемо стабільності та адекватної підтримки з боку держави.

Христина Слота

У Тернополі таксисти відмовляються їхати на замовлення без +20. Що робити, щоб вас не надурили?

Ремонт дороги Порохова – Космирин на етапі завершення