Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Спеціалісти з Тернополя розповіли про те, що шкодить організму

Крім корисних вітамінів, яких організм особливо потребує в холодні пори року, існують також антивітаміни. Тернопільські спеціалісти розповіли, що таке антивітаміни та з чим їх їдять.

Про значення вітамінів для повноцінної роботи організму знають всі. Проте, поряд з усім відомими вітамінами існують і їх антиподи – антивітаміни, про це передає ternopil.

Спеціалісти Тернопільського обласного лабораторного центру зазначають, що антивітамінами називають хімічні речовини, які за своєю будовою дуже схожі на звичайні вітаміни, але не є їх повними копіями. Завдяки подібності в будові, деякі антивітаміни можуть зайняти місце вітамінів в структурі ферментів, але виконати їх функцію і забезпечити нормальний перебіг біохімічних реакцій вони не в змозі. Якщо антивітамінів виявляється занадто багато, настає зрив в процесах обміну речовин.

Антивітаміни заважають вітамінам виконувати свою роль в організмі:

  • вони утворюють з ними стійкі зв’язки, вимикаючи їх з обміну речовин;
  • блокують всмоктування вітамінів, що надходять з їжею;
  • прискорюють виведення вітамінів з організму;
  • безпосередньо руйнують вітаміни, переводячи їх в неактивні сполуки.

«Антивітаміни» були відкриті ще в 70-ті роки минулого століття, можна сказати, випадково: в ході експерименту з синтезу вітаміну В9 (фолієвої кислоти). Тоді, з незрозумілої для вчених причини, синтезована фолієва кислота не тільки втратила свою вітамінну активність, але і набула  протилежних властивостей.

Найбільш широко відомим антагоністом вітаміну В9 (тіаміну) є фермент тіаміназа І. Він руйнує вітамін В. Цей небезпечний фермент міститься в тканинах деяких видів сирої прісноводної і морської риби (в родинах оселедцевих, коропових і корюшкових риб). А ось у тріски, наваги і бичків вона не виявлена. Тому захоплення східною кухнею (мова йде про сиру рибу) може реально створювати ризик розвитку гіповітамінозу В. Уникнути цього дуже просто: тіаміназа І руйнується при нагріванні. Тому рибу треба обов’язково відварювати або запікати. Багато рослинних продуктів, наприклад рис, шпинат, сира картопля, брюссельська і савойська капуста, вишня, чайне листя, містять тіаміназу І, але в дуже невеликих кількостях.

Другий добре відомий антивітамін – авідин. Він міститься в сирому яєчному білку. Багато хто любить випити свіженьке сире яйце, в результаті біотин (вітамін Н), що міститься в яєчному жовтку, не буде всмоктуватися. А біотин є складовою частиною ферментів, що відповідають за засвоєння глюкози. У здорової людини він синтезується мікрофлорою кишківника і тому важливо, щоб біотин надходив в організм з їжею. В цьому випадку треба їсти варені яйця.

Третій антивітамін – аскорбатоксидаза – антивітамін С. Він є у всіх овочах і фруктах: найбільше цього ферменту міститься в огірках, кабачках, цвітній капусті та гарбузі, найменше – в буряках, помідорах, моркві та чорній смородині. До антивітаміну С відноситься і хлорофіл – пігмент, що обумовлює зелене забарвлення овочів і городньої зелені. Аскорбатоксидаза і хлорофіл прискорюють окислення вітаміну С. Якщо нарізаний салат постоїть у відкритому посуді при кімнатній температурі 4-6 годин, він втратить приблизно 50% вітаміну С, а свіжий гарбузовий сік позбудеться такої ж кількості вітаміну С вже через 15 хвилин після витискання.

Єдиний спосіб зберегти вітамін С – за можливості їсти фрукти і овочі цілими, а якщо нарізати, то безпосередньо перед подачею на стіл.

Амінокислота лейцин є антивітаміном до вітаміну РР (нікотинаміду). До продуктів, багатих лейцином, відносяться бурий рис, квасоля, соя, гриби (шампіньйони і гливи), волоські горіхи, яловичина, коров’яче молоко, пшенична та соєве борошно. Турбуватися треба в тому випадку, якщо названі продукти складають основу харчового раціону: в цьому випадку може розвинутися гіповітаміноз РР. Крім лейцину до антагоністів РР відносять індолоцтову кислоту і ацетилпіридин. Цих речовин особливо багато в кукурудзі, тому переважання в харчовому раціоні кукурудзи протягом тривалого часу також може привести до гіповітамінозу РР і розвитку пелагри.

Антивітамін-факторами стосовно вітаміну А (ретинолу) вважають перегріті жири (кулінарний жир, маргарин). Тому споживання маргарину повинно бути дозованим, а продукти, що містять багато ретинолу (печінка, риба, яйця) слід готувати з мінімальною кількістю жиру, а краще варити їх або запікати.

Стосовно вітаміну Е антивітамін-фактором служить надмірне споживання поліненасичених жирних кислот. Висновок – навіть корисні рослинні масла в харчуванні треба використовувати розумно.

Якщо сирі продукти, про які йшла мова, навряд чи становлять реальну небезпеку для розвитку гіповітамінозів у жителів України, то відома трійця – кофеїн, алкоголь і тютюн (в тому числі і пасивне куріння) – заслуговує на особливу увагу через свою сильну антивітамінну дію.

Так, кофеїн, що міститься в чаї та каві, перешкоджає нормальному засвоєнню вітамінів групи В та вітаміну С. Можна звести нанівець всі зусилля по організації здорового харчування, якщо запивати їжу, багату вітамінами, чаєм або кавою. Ці напої краще вживати через 1,5-2 години після прийому основної їжі.

Дуже могутнім ворогом всіх вітамінів, особливо з груп В, С і К, є алкоголь.

При викурюванні однієї сигарети в організмі людини руйнується від 25 до 100 мг вітаміну С. Багато це чи мало? Добова потреба у вітаміні С для дорослої людини складає 70-100 мг.

Як не дивно, але багато антивітамінів використовуються в терапевтичній практиці.

Крім антагоніста вітаміну В9 – фолієвої кислоти, що використовується в боротьбі з онкологією, антивітаміни також застосовуються і в якості ліків при деяких інфекційних захворюваннях. Наприклад, антагоніст піридоксину (вітамін В6) ізоніазид використовується в якості антибактеріального засобу при туберкульозі. Недоліком такої терапії є те, що при неправильному використанні препарату, бактерії швидко розвивають резистентність (опірність) до нього. Крім того, у пацієнта можуть виникнути характерні симптоми вітамінної недостатності.

Сучасні лікарські препарати іноді називають викрадачами вітамінів. Вони або руйнують вітаміни або перешкоджають їх засвоєнню. Ліки, які приймаються безконтрольно, можуть надавати небажаний вплив на обмін вітамінів. Наприклад, при прийомі таблетки аспірину швидкість виведення вітаміну С з організму збільшується в 2-3 рази! Крім цього аспірин може викликати порушення обміну вітамінів групи В, в тому числі фолієвої кислоти.

Тернополяни замість комфортної поїздки отримали урок фізичної культури

Водій-наркоман з Тернопільщини сяде за грати