Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Краса і легенди Актовського каньйону (ФОТО)

Мало хто знає, проте в Україні є власний «Великий каньйон». Чудо природи розташоване в Миколаївській області й має назву Актовський (за деякими джерелами Актівський) каньйон. 

Актовський каньйон знаходиться, як вже згадувалося раніше, в Миколаївській області у Вознесенському районі поблизу села Актово.

Загальна площа каньйону становить 250 гектарів. Подекуди заглибини вивітрених гранітів досягають 40-50 метрів. Загальна довжина каньйону сягає більш ніж п’ять кілометрів.

Особливістю каньйону є його комплекс утворень, що складається з валунів, гранітних скель, що доповнюється водною та степовою екосистемами. До того ж, усе це розміщується чи не на найстарішій частині суші в усій Євразії.

«Каньйон вважається єдиним у Європі, який за геолого-ландшафтними показниками в точності повторює знамениті каньйони Північної Америки. Такий собі Гранд-Каньйон в мініатюрі», – стверджує Віталій Мілевич.

Актовський каньйон є частиною регіонального ландшафтного парку «Гранітно-Степове Побужжя».

Родзинкою каньйону є його річка, що простягається між розлогими крутими берегами. З назвою річки – Мертвовод – походить безліч легенд.

Одна з легенд сягає сивої давнини – ще часів ханства. В ній говориться про те, що колись татарське військо вирішило забрати скіфське золото, яке заховане на території каньйону. Щоб захистити себе та скарби місцеві жителі залили у річку сильного отруйного відвару. Коли вороги скуштували воду, то загинули майже миттєво у страшних муках.

Друга легенда пов’язує річку із запорізькими козаками. Під час їх битви з турками було стільки загиблих, що навіть не було видно води в ріці.

Місцеві жителі розповідають, що навіть сьогодні вночі подекуди чути шум та гам битви, а особливі «улюбленці долі» можуть побачити постаті козаків чи татар.

За ще однією легендою тут також поховано найбільше скіфських царів.

Варто зазначити, що через такі легенди каньйон отримав прозвище «Долина диявола». Сюди навіть не радять йди по одинці, оскільки можна заблудитися, або чого гірше – збожеволіти.

Попри свою унікальність та красу каньйон відвідує мало туристів. Причиною цьому вважають його важкодоступність, адже він становить розлом посеред своєрідної пустелі. Спуск в долину досить складний та небезпечний – не кожен наважиться подолати цей шлях.

Добратися до каньйону з Тернополя можна кількома шляхами. Автобусом або поїздом до Первомайська, а вже звідти місцевим автобусом до села Актове. Поїздка триватиме не менше восьми годин.

Христина СЛОТА, “Терноград”

Тернополяни стали одними з кращих на чемпіонаті з кікбоксингу

Агрохолдинг «Мрія» відзвітував про досягнення, розповів плани на сезон-2018 і відзначив найкращих співробітників (фото)