Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Кохання без весілля, або чому хлопець не робить пропозицію?

Стосунки – річ дуже складна. Проте, здавалось би, пройшовши разом безліч випробувань, можна створювати сім’ю. Тут дівчат й турбує питання – чому їх хлопець не спішить робити пропозицію?

Однак до самого весілля треба ще пройти довгий шлях: все більше пар сьогодні не поспішають узаконювати стосунки, вважаючи за краще жити фактичним, або як невірно його називають в народі, цивільним шлюбом.

Так, такий союз не робить чоловіка і жінку суб’єктом сімейного права, але, з іншого боку, залишає їх вільними й незалежними один від одного в плані житла, майна і фінансів. Шляхи відходу в такій формі відносин і справді простіші – не треба нічого підписувати та реєструвати. Простіше цього тільки рівень зустрічей і побачень.

Ліберальне суспільство завжди прагнуло до повалення традицій – феміністський рух, сексуальна революція і подібні явища поставили жінку на абсолютно новий щабель, подарувавши їй можливість вибору в реалізації своїх життєвих амбіцій нарівні з чоловіком.

Побічним ефектом стала відмова від заміжжя все більшої кількості представниць прекрасної статі. Чи можете ви сказати, що це відноситься і до вас теж? Як не крути, але вирощені на «рафіновано-сяючих» мультиках дівчата, як правило, з самого дитинства мріють повторити щасливу долю героїнь. Дощ з квітів, море посмішок, галасливі привітання, білосніжне плаття і, звичайно, коханий, що одягає на пальчик каблучку після таємного «Так» – все це бажає пережити 90% панянок «на виданні». Але що робити, якщо обранець не поспішає кликати заміж? Спробуємо розібратися з причинами цього.

Поки ще рано

Можливо, ваші відносини зараз знаходяться в стадії закоханості й думати про шлюб поки дійсно рано. Якщо ви готові пройти вогонь, воду і мідні труби, то це ще не означає, що ваш партнер теж для цього дозрів. Дозвольте вашому союзу еволюціонувати до серйозного рівня, адже після закінчення деякого часу ситуація проясниться. Дорослий, влаштований в житті чоловік, найімовірніше, поки просто оцінює шанси ваших відносин на таку довгострокову перспективу.

«Зона комфорту»

Шлюб – це велика праця обох і щоденна робота над собою. Не всі до такого готові. Більшість чоловіків і правда бояться змінювати сформований за роки звичний їм уклад життя. Маячить і низка нових обов’язків, відповідальності й всього, що з цього випливає. Усе це дійсно може відлякати навіть впевненого в собі чоловіка. Але не тому що він «поганий», просто таке важливе рішення, як вступ у шлюб, має бути усвідомленим і ретельно обдуманим.

Переконайте коханого в безпідставності його побоювань: частіше вибирайтеся куди-небудь удвох (в інше місто, на курорти, в приміські поїздки і т.п.), різноманітно проводьте якомога більше часу один з одним, щоб зустрічі не обмежувалися ланцюжком «театр-кіно-ресторан», а за умови, що ви вже живете разом, розподіліть (або перерозподіліть) домашні обов’язки між собою, знайдіть спільне хобі, заведіть домашню тварину (це неодмінно допоможе відкоригувати рівень вашої спільної відповідальності).

Фатальна помилка багатьох жінок – думати, що, завагітнівши, вони зможуть прив’язати до себе чоловіка дитиною, змусити одружитися. Такий дурний вчинок чи не найкраще увійшов би в ТОП «Що робити НЕ потрібно». Мадам, які здійснили такий, на їхню думку, хитрий план, ризикують залишитися на самоті з малюком на руках. Важливо знати, що діти повинні бути наслідком браку, а не його причиною.

«Контролінг»

Ще одна причина, по якій чоловік не поспішає пов’язувати себе узами шлюбу, – це страх обмежень і тотального контролю. «Щоб у будинку був не пізніш десяти», «Ніякої риболовлі в ці вихідні, до нас приїжджає моя мама», «Куди їздив після роботи? Чому не телефонував?», «А що це за Люба в твоєму телефоні?» – від подібного роду заборон і посягань на особистий простір будь-який мужчина захоче втекти. І нехай навіть ви не маєте звички цим зловживати, у безлічі представників сильної статі поняття «шлюб» нерозривно пов’язане саме з «контролінгом».

Анекдотичний образ фурії в вицвілому халаті, з бігуді у волоссі та качалкою в сталевому кулаці уже майже став архетипом дружини. Не можна не погодитися, що це не справедливо. Однак якщо хочете скоріше знайти бажане, вчіться тримати емоції під контролем – годі безцеремонно вибивати обранця зі звичної йому колії й мучити нескінченними допитами.

Буденність

Цукерково-букетний період, океани уваги, ніжності й ласки, чудовий секс – все це те, що не хоче втрачати ні одна сторона відносин. Проте у більшості людей сімейне життя є неминучою побутовою трясовиною. Гори брудного посуду, зім’ята білизна, ревуть немовлята або сварки через не винесене сміття – усе це явно не ті речі, які надихають. До того ж, ще й трепетна невагома фея з акуратним макіяжем та на підборах повільно але вірно трансформується в той самий страшний «архетипний образ».

Звучить, звичайно, не дуже, але з цим все зрозуміло. Але чим керуються ті, хто вже живе в «цивільному» шлюбі, адже, по ідеї, побутовий монстр їм не страшний? Відповідь на це питання криється в тому, що більшість чоловіків, так чи інакше залишаючись у «вільному плаванні», навіть за умови проживання зі своєю другою половинкою, бачать необмеженість всіх своїх дій, легкий шлях до відступу на випадок припинення відносин, а їх зобов’язання представлені в лайт-варіанті у порівнянні зі справжніми шлюбними.

Сумніви в партнерці

Не виключений і такий варіант, що ви не встигли зарекомендувати себе хорошою дружиною в його очах. Ви радикальна чайлдфрі? Вас під дулом пістолета не змусиш встати біля плити й приготувати обід? Ви завзятий завсідник нічних клубів? А може, закореніла кар’єристка? Все це чудово відвертає чоловіка, налаштованого на сім’ю. Якщо ваші цілі з ним збігаються, слід подумати про видозміну деяких моментів способу життя і моделі поведінки. Причому, не з міркувань догодити або підлаштуватися, а з прагнення до продуктивних і милостивих змін заради себе ж самої. Розширте свої горизонти. Спробуйте, партнер неодмінно оцінить це і зробить крок вам назустріч.

«Багаж» за плечима

Якщо ваш коханий вже був одружений, ця глава в його біографії може виступити основним аргументом проти повторного створення сім’ї. «Хорошу справу «браком» не назвуть», – напевно бурчить він. І його цілком можна зрозуміти: будь-який невдалий досвід може міцно відбити бажання повертатися до подібного знову, навіть з чистого аркуша. Ви можете бути вкрай господарською, доглянутою, вірною і різнобічною, але все рівно при слові «шлюб» чоловікові насамперед буде приходити в голову колишній сімейний човен, який, явно не виправдавши його сподівань і очікувань, зазнав невдачі. Важливо правильно сприйняти це для себе і ні в якому разі не тиснути на партнера. Прийде час, лід рушить сам.

Матеріальна скрута

Створення нового осередку суспільства – процес складний не тільки в соціопсихологічному, але і в економічному плані. Молодим людям перед весіллям перш за все необхідно визначитися і вирішити де вони будуть жити. Це, мабуть, пріоритетне питання. Далеко не у всіх матеріальні ресурси досягають такого рівня, щоб без проблем його закрити. Підійдіть до пошуку рішення обопільно: чи будете ви винаймати житло, чи візьмете іпотеку, чи може будете проживати у родичів. Обговорити це питання потрібно заздалегідь, щоб згодом уникнути неприємних сюрпризів і форс-мажорів.

Як бачимо, педалей гальма на шляху до шлюбу у чоловіків хоч відбавляй. Головне визначити, на яку саме він тисне, і діяти виходячи з цього. Пам’ятайте, що не завжди скоростигла пропозиція руки і серця обертається вдалим шлюбом і безхмарним сімейним життям. Такий відповідальний крок вимагає і внутрішньої підготовки, і сили духу, і стабільної фінансової обстановки, і впевненості у вас як в майбутній дружині і матері. Якщо на вашу думку, ви чекаєте вже занадто довго, не соромно натякнути про це коханому, поговорити з ним відверто. Спокійно, без пресингу, тиску і претензій. Дайте зрозуміти своєму чоловікові, що він саме той єдиний, з ким ви мрієте провести залишок життя. І заповітне «Виходь за мене!» Не змусить себе довго чекати.

Переклала Христина Слота

“Клаптикове утеплення”: як жартують тернополяни про дивний будинок (фото)

В церкві Чорткова відбувалося вінчання Богдана Хмельницького? (фото)