Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

“Клаптикове утеплення”: як жартують тернополяни про дивний будинок (фото)

В Тернополі індивідуальне утеплення квартир – річ звична. Проте на що перетворюються будівлі мало кого хвилює.

Клаптикове утеплення у Тернополі стало масовим явищем. Зокрема, у соцмережах висміяли багатоповерхівку на вул. Яреми, який в якому будинок схожий на різнокольоровий тетріс: ледь не кожна друга квартира розфарбована в жовтий, рожевий, сірий, коричневий кольори.

Багатоповерхівка із “клаптиковим” утепленням викликала жваве обговорення у жителів Тернополя.

– Це фото – ілюстрація життя в Україні, – коментує у “Фейсбуці” Тарас Загорський. – Формально ми живемо в багатоквартирному будинку-державі і в наших інтересах підтримувати його міцність та зовнішній вигляд. А насправді кожен живе в своїй норі, ніхто не готовий до компромісів заради спільної справи.

Самі мешканці будинку нічого “смертельного” в цьому не бачать.

– Утеплила перший поверх самотужки, – каже власниця квартири на вул. Яреми, 16 Ганна Харковська. – Матеріал взяла якісний – пінополістирол, а сусіди утеплюються хто чим, переважно пінопластом. Домовитись з кимось важко, в квартирах часто змінюються господарі, багато хто здає житло в оренду. Та і не всі мають кошти та бажання утеплятись. То треба було якісь збори проводити, а ЖЕК тим не хотів займатись.

На запитання чому не погодили між собою хоча один колір фарби, мешканці лише розводять руками.

– Також планував утеплятися, але наразі коштів нема, – каже чоловік. – Кожен викручується як може, ну і толку з тої краси. Краще нехай дорогу зроблять, вже 10 років тут дорога гірша ніж, в селі.

За словами фахівців управління ЖКГ, обслуговуючі підприємства («жеки») не ініціюють зборів щодо утеплення фасадів. Мешканці приймають рішення щодо утеплення самостійно шляхом проведення будинкових зборів та збирання підписів для участі у програмі термомодернізації, яка діє у Тернополі. Вартість робіт для повністю утепленого будинку буде нижчою ніж в клаптиковому, а якість – вищою, адже для здійснення утеплення будинку в рамках програми готують проектно-кошторисну документацію, для роботи використовують сертифіковані, дозволені ДБН, матеріали, а підрядник дає гарантію на свої роботи.

Аби мати повноцінний ефект від зовнішнього утеплення й уникнути тріщин на фасаді будинку згодом, мешканцями багатоповерхівки варто згуртуватися й утеплити будинок комплексно, тобто або всіх квартир, або хоча б на одному стояку будинку, зазначають в управлінні ЖКГ.

– Лише у такому випадку втрати тепла можна справді скоротити до 40%, – зазначають фахівці управаління. – Локальна теплоізоляція фасаду багатоповерхового будинку матиме неприємні наслідки. Через неправильну ізоляцію це ще й призводить до грибка. Влітку різниця температур може сягати 50-60 градусів, причому цей перехід надто різкий. Це призводить до мікротріщин в плиті або у шві. Якщо з’являються мікротріщини, це погіршується восени – коли там збирається конденсат, який зимою замерзає і тріщини розширюються. Якщо так триватиме декілька сезонів поспіль – цілком ймовірно, що треба буде вкладати уже додаткові кошти в ремонт стіни чи шва.

Нагадаємо, у Тернополі діє програма термомодернізації житлового фонду за умови співфінансування 70% з міського бюджету та 30% за кошти мешканців.

Як розповідає головний спеціаліст сектору з питань енергозабезпечення управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Галина Копит, за період дії Програми у місті ( від 2015 року) виконано роботи щодо капітального ремонту із утепленням фасадів у 22-х будинках.

 Джерело: 20 хвилин

Люк Бессон у фільмі використав українську символіку (фото, відео)

Кохання без весілля, або чому хлопець не робить пропозицію?