Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Як правильно постити перед Різдвом та навіщо це робити?

Цього року Різдвяний піст починається 28 листопада. Триває 40 днів до Різдва. Проте важливо знати, що приносить він людині, для чого потрібно постити і як правильно це робити, щоб цей час не перетворився на голодування чи дієту.

Піст – це час, коли людина може звернути увагу на своє духовне життя, зупинитись, переглянути свої помилки і постаратись їх виправити, час, коли християнин ставить на перше місце Бога, розповідає отець Олег Харишин, священик УГКЦ. Проте важливо знати, що піст – це не тільки певні обмеження в їжі: в цей час потрібно виправити і свою поведінку, примиритись з ближнім, допомагати іншим, прощати, виконувати діла милосердя, позбутися шкідливих звичок тощо.

Корені посту сягають ще часів Адама і Єви, говорить священик, тому що тоді Бог дозволив людині насолоджуватись раєм, проте, заборонив їсти плоди із дерева пізнання добра і зла. Це обмеження було своєрідним постом для людини. В Біблії є багато прикладів, коли люди постили, сам Ісус постив 40 днів у пустелі, тому піст відіграє важливу роль в житті християнина.

Щодо Різдвяного посту, то в першу чергу його встановлено Церквою для того, щоб приготуватися духовно до одного із найбільших свят – Різдва Ісуса Христа, як зазначив отець Олег Харишин.

– Цей піст є особливий, тому що спонукає людину пригадати про Боже милосердя і любов, також самим практикувати це милосердя, – розповідає священик. – Христос приходить, щоби звільнити від влади смертельної, і робить великий дар: дарує в цих Єрусалимських яслах Самого Себе людині, щоби людина, прийнявши Його, могла бути вільною від смерті і щасливою в Царстві Божому. Тому Христос своєю дією показує велич Божого милосердя, Божу любов до людини і великий дар – спасіння людства.

Тому, за словами священика, ми також повинні практикувати милосердя, коли бачимо бідних, потребуючих чи дітей-сиріт потрібно їм допомогти, якщо Бог нам дає таку можливість тощо. Щоб наблизитись до Бога, отець Олег радить намагатися частіше сповідатися та приймати Причастя.Крім цього під час посту важливо звернути більшу увагу на молитву, читання Святого Письма. Обов’язковими вважаються молитви зранку та ввечері. Адже важливою їжею для християн є духовна їжа.

Щодо споживання фізичної їжі, то за партикулярним правом УГКЦ під час Різдвяного посту християнам слід відмовитись щонайменше від м’ясних продуктів у середу та п’ятницю, а 6 січня, перед Різдвом, дотримуватись строгого посту. Є категорії людей, яким дозволяється вживати будь-яку їжу в цей час – це вагітні жінки, діти, хворі, яким необхідно добре харчуватися, подорожуючі та люди, які не мають можливості обирати свій раціон: ті, які в гостях чи живуть в когось на квартирі і їдять те, що для них готують тощо.

Люди, які хочуть більшу увагу звернути на своє духовне життя, постять всі 40 днів. За словами священика, постити можна також обмеживши себе не тільки в м’ясних чи молочних продуктах, а й і в тих, які людина любить надмірно споживати: наприклад солодощах чи дуже гострих стравах. Така відмова – це певна жертва Богу, а також це приносить користь здоров`ю.

Проте, за словами отця Олега Харишина потрібно пам`ятати, що піст – це є засіб, який допомагає нам наблизитись до Бога. Якщо людина постить, тому що потребує Христа, тоді цей піст буде приносити користь їй, але якщо християнин просто обмежив свій раціон – тоді це дієта.

– Для людини, яка очищена постом, яка його практикує у своїх ділах, у своєму молитовному житті, примириться зі своїм братом, ближнім, або спробує від чогось відмовитись, а щось здобути у пості, то для неї подія Різдва здобуде зовсім інше значення: вона може духовним зором сприймати цю подію, – каже священик. – Тому що якщо не робити ніякого аналізу, прожити цих 40 днів без жодних постанов, без, наприклад, намірів більше молитися, тоді це Різдво пройде для нас так: піду в церкву постою, піду в магазин – куплю подарунки рідним, піду в гості трохи посиджу, і на тому завершується святкування Різдва. Різдво в першу чергу ми повинні пережити в духовний спосіб.

Джерело: 20 хвилин

Через смерть власниці рятувальники не могли зайти у квартиру (фото)

Гору Бону підкорюють невідомі на квадроциклах (відео)