Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі є школа, де замість дзвінків – мелодії, а замість лінійок – квести

Після того, як приміщення Тернопільської загальноосвітньої школи № 28 кардинально оновили, вона стала по-іншому пахнути.

Стіни пофарбували у яскраві насичені кольори – фіолетовий, зелений, блакитний. На сходах наліпили підказки з різних навчальних предметів. На дверях у класні кімнати намалювали котиків, пандочок тощо.

Вражаючі ноу-хау

Школа № 28 розташована на масиві «Аляска», за адресою бульвар Д. Вишневецького, 8, поряд зі школою № 29. До речі, приміщення цих двох закладів спроектовані ідентично, вони як близнюки.

Переступивши поріг навчального закладу, одразу видно наскільки креативними є усі ті, хто тут працює і навчається. Перше враження справляють слова ввічливості, написанні у настінних квіточках біля вхідних дверей. Поряд гасло – «Дім там, де ми». Тут же на батареях – імена світових та вітчизняних письменників-класиків. На стелі – інвентар для гри в теніс.

При вході діє пропускна система Smarsy. Увагу привертають дві чорні колони у фойє. Вони покриті спеціальною фарбою – такою ж, як і класні дошки. На них крейдою написані правила учнів 28-ої школи та інші оголошення.

На стінах у коридорах – сучасні стенди й дошки для оголошень. В рекреаціях стоять тенісні столи та зручні стильні меблі. Батько однієї учениці – Василь Пришляк для класу донечки старі меблі оббив різнокольоровими шматками дерматину. Відтак на прохання вчительки трудового навчання допоміг обтягнути джинсовою тканиною лавки і пуфи. Їх поставили у коридорах.

Ще однією «родзинкою» інтер’єру є квітковий глобус, який подарував школі чоловік директорки Лілії Вавринів, коли вона у серпні 2013 року перейшла сюди працювати з Тернопільської ЗОШ № 6. Спочатку глобус прикрашали живі квіти, згодом їх змінили на штучні у синьо-жовтих тонах. Тепер на цьому фоні полюбляють фотографуватися і учні, і вчителі. А ще фотозоною слугує банер від випускників 2017 року, який встановили у фойє навчального закладу.

Ровесниця Незалежності

Школа № 28 збудована у 1991 році. Минулого року ця ровесниця Незалежності України відсвяткувала своє 25-річчя. Розрахована на двозмінне навчання і велику кількість учнів. Наразі тут у 36 класах здобувають освіту 1053 школярі. Педагогічний колектив складається із 65 працівників.

  • Серед них є новатори, які шукають інформацію, їздять на різні тренінги, семінари, а є консерватори, – каже директор школи Лілія Вавринів. – Я горджуся креативними вчителями, бо вони є рушійною силою, показують, як можна працювати, йдуть вперед і мимоволі за ними тягнуться інші. Наразі вчитель не є основним джерелом інформації, він наставник, координатор, людина, яка супроводжує навчальний процес. Все навколо змінюється, а школа відстає на століття.

За останні роки педагогічний колектив тут дуже омолодився. Вчителі, які щойно прийшли працювати, більш відкриті до новаторства, проте їм ще бракує педагогічного досвіду, але все це прийде з часом.

Свідченням того, що школа має хорошу перспективу є той факт, що кількість учнів зросла на третину. У 2013 році тут навчалось лише 720 дітей.

  • Другий рік поспіль ми набираємо класи, які навчаються за програмою «Інтелект України», – каже директор школи. – Вже маємо один другий і два перших таких класи. Ми набирали дітей на конкурсній основі, але після прийняття нового закону про освіту спеціального відбору не буде. В цій програмі весь матеріал подається за новими стандартами і методикою. Якщо батьки турбуються про ранній розвиток дитини і віддають її в різні дошкільні установи, то саме в такому класі їй буде найкраще.  Адже вона вчитиметься працювати у команді, знаходитиме нестандартні рішення.

Девіз навчального закладу –  «Школа для учнів» – Шануймо Кожну Особистість, Ламаймо Авторитаризм для Успішного Чесного Навчання І Виховання.

Інформація про життєдіяльність оперативно висвітлюється на сайті: school28.te.ua. Приміщення школи обладнано 5 точками WiFi.

Відома випускниця – колишній учнівський директор, штатний працівник глянцевого журналу «СITY LIFE» Тетяна Шило, яка організувала школу журналістики.

Замість дзвінка – мелодії

Крім цікавих новинок інтер’єру, тут вирішили модернізувати і шкільний дзвінок. Замість його дзеленчання звучать авторські мелодії тернопільського музиканта Лесика Драчука. На його студії «Шпиталь Рекордс» записали і звертання директорки, яка запрошує учнів  на урок: «Діти, через дві хвилини розпочинається урок. Просимо пройти до своїх аудиторій і підготуватися до початку уроку». В кінці робочого дня голос керівника школи дякує всім за спільну роботу і запрошує приходити на уроки завтра.

Тут відмовилися і від традиційних занудних лінійок. Так, першого вересня урочистості для початкових класів і випускників тривали 25 хв. Намагались зробити їх такими, щоб запам’яталися.  Для учнів 5-10-х класів на стадіоні провели цікавий квест.

  • Ми дали 15 завдань, які діти мали виконати, – розповідає директор. – Спочатку батьки не розуміли, що відбувається. Але коли процес почався і діти загорілися цікавістю, то така лінійка запам’яталася усім.

Пишаються у школі № 28 і двома сучасними комп’ютерними класами. Нещодавно тут встановили 10 комплектів комп’ютерної техніки із програмним забезпеченням у рамках програми допомоги від Китайської Республіки. Ще один комп’ютерний клас – це подарунок від міської ради з нагоди 25-річчя навчального закладу.

Тернопільська спортсменка, активний громадський діяч Лілія Проць цьогоріч подарувала школі спортивний інвентар.

  • До ініціативи Лілії Проць ми чомусь не задумувалися, що інвентар для уроків фізичної культури може бути різноманітнішим, – коментує директор. – Після цього поштовху в вересні ми закупили на 5 тисяч гривень нові м’ячі, скакалки, шахи, командну форму. У вчителів фізкультури засяли очі, по-іншому почали ставитися до роботи.

Демократична школа і «Клас року»

Вже другий рік навчальний заклад є учасником всеукраїнського проекту «Демократична школа».

Ще під час тренінгу в Києві директора школи та ще трьох представників попередили, що буде багато людей, які сприйматимуть такі нововведення «в штики».

  • Мені дуже сподобалась ключова фраза про те, що демократія – це не кінцевий результат, а процес, який триватиме доти, доки триватиме суспільство, – каже Лілія Вавринів. – У школі ми посадили за один стіл учнів, вчителів і батьків, щоб всі зрозуміли, що є учасниками одного навчально-виховного процесу. Для вчителів важливим є школяр, в якого є батьки. Вчителі і батьки мають бути друзями. Діти були приємно заінтриговані тим, що їх поставили в одну площину з вчителями і батьками.

Нещодавно у школі № 28 провели дводенний тренінг за участю Олександра Фомічова та Ярини Сухецької. Він відбувся в атмосфері відкритості та позитиву. У перший день говорили про впровадження основ демократії і прав людини в навчальний процес, ознайомлювали учасників із посібниками, демонстрували як на різних уроках можна зачепити тему демократії, як працювати в команді. Другий день був присвячений учнівському самоврядуванню.

  • Я, як адміністратор, бачу, що учнівське самоврядування не працює як система, – каже директор школи. – Завданням тренерів було не зробити нас демократичною школою, а дати нам поштовх, підтримку, напрямок, у якому школа має працювати і розвиватися. Ми вважаємо, що потрібно позбуватись совдепії.

З вересня триває шкільний проект «Клас року». Кожен клас зареєстрували на ресурсі «ClassDojo». У рейтинг вносять оцінки за результатами успішної участі школярів в олімпіадах різного рівня, у спортивних змаганнях, за активність класу. Можуть і знімати бали – за нечемність. Призовий фонд – 1000 гривень.

«Вечірні перегони» і «Мить щастя»

У навчальному закладі святкують День учня, коли кожен клас приходить у певному одязі. Діти перевтілювалися на вчителів, медиків, індіанців, готів, чупа-чупсів, клоунів, метеликів тощо. В такий день є особливі перерви зі сюрпризами – танцювальна, цікава, аукціон. Наприкінці дня учнів, вчителів, класні колективи нагороджують грамотами за перемогу в певних номінаціях.

У школі традиційно проводять предметні дні, тренінги, конкурси «Козацькі забави», «Найкращий читач», «Лігу сміху», «Україна має талант», день відкритих дверей для батьків тощо. День народження школи відзначали два дні. Тоді уроки були інтегрованими і тривали по годині, а перерва – 30 хвилин. Для учнів 10-11 класів організовують «Вечірні перегони», влаштовуючи змагання на час. Посвята в дев’ятикласники теж відбувається увечері. Минулого року вона мала назву «Вечірній університет».

Є хор учнів початкових класів, вокальні ансамблі школярів середньої та старшої ланки. Учнівське самоврядування без жодної сторонньої допомоги на досить високому рівні ставить вистави. Сценарії пише учнівський директор Вікторія Карчковська.

Дуже сподобався школярам проект «Мить щастя», коли треба було показати, що їх робить щасливими. До Дня писемності планують провести конкурс на краще ессе про мову для читців.

«Уроки з успішними людьми»

Учні очікують від школи цікавих уроків, веселих перерв, захоплюючих позаурочних заходів. А ще – чогось нового, нестандартного, креативного, сучасного. З цією метою два роки тому у школі № 28 започаткували проект «Уроки з успішними людьми».

  • Цьогоріч історією свого успіху з учнями ділились дуже неординарні особистості, – каже директор. – Це бізнесмени, підприємці, люди мистецтва, журналісти, громадські діячі. Думаємо, що така практика багато чому навчить наших старшокласників. Адже досвід – це не обов’язково лише історія професійного успіху. Це також хобі, корисні навички та знання, які допоможуть школярам підготуватись до справжнього життя, знайти себе у дорослому світі.

Гості були різного віку, різного фаху і світосприйняття. Але їх об’єднувало одне – відданість справі, якою вони займаються, пише “20 хвилин”.

 

Екологічна катастрофа: поля на Тернопільщині перетворюють на вигрібні ями

У Тернополі спіймали чоловіка, який викрав мобільний телефон (фото)