Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Стало відомо, на що тернополяни витрачають гроші (інфографіка)

Завжди було цікаво, на що саме ми витрачаємо гроші більш за все? Інколи, відповіді перевершують всі сподівання. Тернополяни теж не дуже обачливо і раціонально витрачають ресурси.

На алкоголь та цигарки ми витрачаємо втричі більше грошей, ніж на освіту. А на їжу – майже 50% свого доходу, у той час коли європейці – інколи менше 10%, передає te.20minut.

– Все, що заробляю, іде на комуналку і харчі. Ціни весь час зростають, нові речі все рідше купуємо. Сьогодні зарплату взяв, а за кілька днів її практично немає. Щастя, що маю жінку, і вона працює, – жартома каже тернополянин Анатолій Іванюк. – А якщо серйозно, то потреби сім’ї, особливо де є діти, значно вищі, ніж середні доходи в Україні. Реально відкладати “на потім” немає що.

Те, що на різні товари та послуги українці витрачають 94% від заробленого і лише 6% відкладають “на потім”, підрахували фахівці Державної служби статистики за підсумками півріччя.

Якщо проаналізувати дані, то спостерігається негативна тенденція до збільшення цього відсотку.

– Негативна тенденція до збільшення витрат полягає в тому, що найбільш затребувані товари і послуги дорожчають швидше, ніж зростає інфляція в Україні, – коментує фахівець у сфері економіки Віталій Левицький.

Разом з тим, як каже співрозмовник, інфляційні процеси, які відбуваються в Україні, вигідні чиновникам. Оскільки, по-перше, на них можна зіслатися в разі неефетивного управління. По-друге – висока інфляція вигідна, тому що держава повинна отримати за рахунок так званого “інфляційного податку” близько 50 млрд грн додаткових доходів у держбюджет.

Тому і на 2018 рік рівень інфляції буде значно вищий, ніж прогнозує НБУ.

Якщо аналізувати сукупні споживчі витрати, то 49,8% своїх доходів українці витрачають на продукти. На алкоголь та цигарки – 2,9% доходу.

Цікаво, що на освіту наші співвітчизники витрачають усього 1%, тобто втричі менше, ніж на шкідливі звички.

Ще 40,5% своїх доходів наші співавітчизники витрачають на непродовольчі товари та послуги.

Та 6,8% – на неспоживчі сукупні витрати. На житло та комунальні послуги громадяни України в середньому витрачають 16% доходів, кажуть в Держстаті.

А от на одяг і взуття – 5,6%. Щодо відпочинку,то на нього іде лише 1,4% доходу.

Майже 50% своїх доходів – на їжу, це досить поганий показник, продовжує Віталій Левицький. У Європі на, яку ми завжди рівняємось, тамтешні жителі на харчі витрачають мінімум вдвічі менше.

Як тернополяни ставляться до підвищення цін на цигарки?

Нова шахрайська схема: чоловік втратив гроші, повіривши злочинцю