Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Молода українка автостопом об’їздили кілька десятків країн

Подорожі – це завжди цікаво та незабутньо. Особливо коли ти автостопом об’їздиш 20 країн.

Незвичайна дівчина 21-річна Наталка Доморослова змогла відчути, що таке місячна норма снігу в Україні, прожити без грошей в Норвегії та Швеції, проїхати 15 країн за 10 євро та застопити чимало різновидів машин – від мотоцикла до круїзного лайнера.

Феноменальна Наталка Доморослова народилася в Києві, але вже 17 років мешкає у Чехії. Батьки дівчини – музиканти. Мама працює в музичній школі, тато – в оркестрі. Із 15 років Наталка живе зі своїми друзями.

Під час Революції Гідності разом з українськими студентами була у вирі буремних подій, що розгорталися на Майдані. Її внесли у список терористів. Дівчині прострелили руку, та незважаючи на поранення і зимові холоди, вона вирішила дістатися автостопом до Чехії і їй це вдалося. От тільки поранення і досі дається в знаки.

Автостоп як стиль життя

– Автостоп – це стиль мого життя, – каже Наталка Доморослова. – Я дуже непосидюча людина, тому автостоп – це найкраще , що може бути. Через поранення я більше не можу займатися своїми улюбленими справами – кататися на скейті, займатися айкідо, грати на гітарі.

Автостопом проїхала 20 країн Європи. Це Чехія, Польща, Німеччина, Австрія, Словаччина, Словенія, Нідерланди, Бельгія, Люксембург, Монаккко, Андора, Іспанія, Італія, Франція, Швейцарія, Швеція, Норвегія, Сан-Маріно, Угорщина та Україна. Дівчина займається вивченям культури добра, і вже написала про це 1100 історій.

Відколи почала мандрувати автостопом, дуже змінилася. Раніше вона була замкнутою, боялась підходити і знайомитись з новими людьми, а зараз – усе навпаки. А ще Наталка гарно володіє українською, чеською та англійською мовами і не розуміє людей, які живуть в Україні і не можуть вивчити держану мову.

Зі своїх мандрівок дівчина привозить лише враження і світлини. Також знаходить собі нових друзів. Каже, що її мама терпіти не може автостоп, а а батько під впливом доньки у свої 50 вирішив і собі подорожувати Туреччиною автостопом.

Застопила літак і круїзний лайнер

Перед черговою операцією Наталка Доморослова приїхала в Україну і розповіла тернополянам про досвід своїх подорожей. Зокрема розповіла, як їй вдалось застопити літак і за 25 грн. долетіти з Праги до Стокгольма.

– Ми з подругою хотіли поїхати куди-небудь без грошей, – каже Наталія. – У Празі зайшли в аеропорт і запитали про найдешевші квитки. Нам сказали, що у Стокгольм можна полетіти за 25 крон тобто за 25 гривень. Виліт через 2 години. Є таке, що аеропорт не продає всіх квитків на рейс, тож за кілька годин до вильоту вони розпродують їх за мінімальними цінами.

Дічата прилетіли в Швецію, знаючи, що це дуже дорога країна, тому що будуть робити три дні без грошей і гадки не мали. Вирішили застопити машину до центру міста, а тоді думати, як бути далі. Прибувши на місце, мандрівниці побачили порт. Дівчата чули про те, що їхні знайомі стопили пароми, тож вирішили й собі пошукати щастя. Вони підійшли до капітана. Наталка сказала: «В нас нема грошей. Ми автостопери. Можна поїхати з вами?». На що він відповів: «Так, звісно. Без проблем». Та найбільше здивування було попереду, бо, як виявилось, дівчата застопили чотириповерховий круїзний лайнер, квиток на який коштує 1100 євро.

– Ми на ньому каталися, жили і харчувалися безкоштовно, – каже Наталія. – Коли спілкувалися з капітаном, він сказав, що сам давно чекав на те, щоб хтось застопив його лайнер.

Після мандрівки капітан запросив дівчат до себе додому, познайомив зі своєю сім’єю, відвіз в аеропорт і дав 30 євро на дорогу.

Зупинила швидку та сміттєвоз

У Чехії Наталка застопила сміттєвоз. При чому їхала на ньому 20 км не в кабіні, а на сходинках. В Тернопільській області застопила поліцію. Патрульні не лише підвезли її, а й дали 100 грн. на дорогу. Окрім того дівчина зупинила швидку, яка перевезла її через українсько-польський кордон.

– Це була одна з найексримальніших подорожей, – пригадує мандрівниця. – Тоді мені було 18 років і мене вважали терористкою, хоч я не знала, як робити «коктейль Молотова». Я їхала з Майдану з простреленою рукою і перед україно-польським кордоном зупинила швидку. Мене взяли, але я втратила свідомість, тому не пам’ятаю, як перетнула кордон і опинилась у польській лікарні.

Нещодавно, коли Наталка їхала в Україну, зупинила молодого чоловіка, який мандрував із Великобританії на машині 1978 року випуску, що їде з максимальною швидкістю 57 км/год. До того ж кермо розміщене справа, а не як у сучасних авто. Виявилось, що хлопець навчався у Великобританії, його батьки – українці. Тато помер, тож син віз його прах до Львова. При цьому його подорож тривала десь два тижні.

Потрапила в аварію

В дорозі завжди є ризики. Якось, мандруючи Україною під час великого снігопаду, добираючись до Вишнівця, Наталка потрапила в аварію. Авто перекинулось, дічина зламала руку і отримала струс мозку.

До речі, чотири роки тому мандрівниця побувала у всіх обласних центрах України. Їй не сподобались Суми, проте надіється, що за чотири роки це місто змінилося на краще. В Україні дівчина-стопер рекомендує відвідати Тараканський форт. Він знаходиться в Дубенському районі на Рівненщині.

Тернопільщиною Наталка мандрувала з метою розповісти школярам про культуру автостопу. Багато ходила пішки, в сільських школах розповідала дітям про свої дивовижні подорожі.

Наразі Наталка Доморослова працює над своїм блогом і домовляється з однією туристичною компанією, щоб розміщувати їхню рекламу на цьому блозі і заробляти на цьому. Також дівчина з друзями працює над організацією кругосвітньої подорожі на машинах, які їм позичає компанія «Міцубіші».

Монашка і проблеми з поліцією

В Італії заборонений автостоп, проте Налалці вдалося побувати у багатьох містах завдяки електричкам. В цій країні дівчину та її подругу підібрала монашка, яка працює із малолітніми в’язнями.

– Ми зустріли цю монашку на заправці, – пригадує мандрівниця. – Спочатку вона відмовила нам, але коли побачила, що ми танцюємо на узбіччі, таки вирішила нас підвести. І замість 40 км в бік Словенії, везла нас аж 400 км.

Не розвинена культура автоспорту в Іспанії. В Угорщині дівчині сподобався Будапешт, але розчарувало те, що багато людей висаджує стоперів прямо на автостраді.

– Це не дуже прикольно, бо збоку проїжджають машини зі швидкістю 140 км, – каже дівчина. – До того ж спілкування з угорською поліцією теж не дуже приємне. Справа в тому, що на автостраді заборонено стопити машини, дозволено лише на заправках і паркінгах. Тому, коли вас ловить поліція на автостраді, то мусите платити штраф.

Минулого року, коли Наталка Доморослова їхала з подругою в Україну автостопом, їх зловила поліція, тому довелось заплати штраф. Подруга мала злоті, тож оплатила свою частку – 50 злотих одразу, а в Наталки були лише долари і євро. Коли дівчину привезли в супермаркет, де можна було обміняти валюту, її зупинив охоронець і порадив сказати, що обмінник закритий. Як виявилось, той чоловік працював охоронцем, щоб заробити собі гроші на мандрівку Азією. Так Наталка уникла штрафу. Проте після цього інциденту подругам довелося втратити багато часу, змінити кілька автомобілів і три години стояти на нічній дорозі.

– В такі моменти я ціную автостоп в Україні, бо тут немає автострад, тому можна стояти будь-де, – пояснює мандрівниця. – Чотири роки тому я вперше подорожувала автоспом Україною і тоді про це мало-хто знав. Зараз я маю звичку взагалі не стопити фури, бо розмова з водіями зазвичай зводиться до політики, а я не люблю говорити про це. Останньою краплею стала мандрівка на фурі від «Рошену» з чуваком, який був прихильником Януковича і «русского мира».

Після операції мандруватиме сама

Наталка Доморослова каже, що окрім Чехії вона б залюбки жила в Нідерланлах, оскільки це дуже вільна країна.

– Там ніхто не париться тим, як ти виглядаєш: чи маєте дреди, чи синю голову, – додає вона. – Це була моя перша країна, яку я відвідала автостопом. Там ми зустріли трьох чуваків з дредами. Вони запропонували нам переночувати в них. Як виявилось, вони працюють юристами і навіть поїхали в кругосвітню подорож, надаючи при цьому безкоштовну юридичну допомогу людям в обмін на житло і харчування. До речі, за два роки цієї подорожі вони витратили всього 40 доларів.

Після операції Наталка Доморослова планує вирушити одна в нову мандрівку.

– Я хочу доказати собі і всім, що можна подорожувати не тільки без грошей, а й навіть без повноцінної фізичної спроможності, – стверджує дівчина- сторер. – Я чула про дівчину, яка подорожувала США на інвалідному візку і вона це змогла зробити. Мій маршрут проляже через Балканські країни до Португалії, до океану, а тоді до Нідерлаандів та Ісландії. Хочу їхати без грошей. Це має бути цікаво.

На завершення зустрічі Наталка побажала всім не боятися подорожувати без грошей, бо світ не без добрих людей, і вони неодмінно прийдуть на допомогу.

Джерело: 20 хвилин

Де в Тернополі можна отримати щеплення від грипу?

На Тернопільщині є містичне село