В Україні від нового року масово почали дорожчати продукти. Пише про ще Прикарпаття Online.
Так, рекордсменом подорожчання стало сало, яке протягом року додало в ціні до 50%, і тільки за вересень ціна піднялася на 17% (+9 грн/кг), передає Ukr.Media.
Практично на стільки ж «стрибнула» свинина.
За минулий місяць також стали дорожчими яйця на 17%, соціальні сорти хліба додали в ціні 15%.
Крім того, молочні продукти, яловичина, курятина, макарони та деякі овочі з борщового набору: капуста, морква подорожчали на 20%.
На думку експертів, ціни ростуть в основному через подорожчання комуналки, бензину, підвищення мінімальної зарплати і збільшення податкового навантаження на підприємців.
У той же час, експерти підрахували, що купівельна спроможність українців впала на 10%.
«Близько 60% покупців зараз економлять, а 8% і зовсім не вистачає грошей на найнеобхідніше», — розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Щоб якимось чином мінімізувати втрати, українські виробники стали продавати деякі продукти за кордон.
«Зокрема, поляки купують у нас квас, тому що його не виробляють у Польщі, халву, козинаки, пиво та закуски (сухарики)», — констатував директор Української асоціації постачальників торговельних мереж.