Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Пенсійна реформа: чого варто очікувати (ВІДЕО)

Вже від 1 жовтня в Україні діє нова пенсійна реформа. Розмов про неї багато, проте що насправді чекає на громадян достеменно не відомо. 

У сесійній залі Верховної Ради десь о 14:30 запахло смаленим. Потягло десь знизу, з рядів, де сидить “Опозиційний блок”. Схоже, що горіла ізоляція дротів. До паніки не дійшло, але евакуація із зали таки почалася. Але пожежні прийшли і всіх врятували.

Очевидно, техніка просто не витримала такого неймовірного навантаження. Народні депутати працювали сьогодні натхненно і безупинно. Після прийняття чи не найбільшого за обсягом закону – так звану судову реформу одразу ж взялися за реформу пенсійну. Більше 2 тисячі поправок розглянули за півдня. Ввечері в залі зібралися майже усі депутати, приїхав прем’єр Володимир Гройсман і особисто просив проголосувати за цей законопроект. Ба більше, нагадав усім депутатам, як треба правильно голосувати, яку саме кнопку натискати – ну, щоб уже ніхто не переплутав.

“Саме з цього місяця буде встановлена справедлива пенсійна система, ліквідована урівнялівка та оподаткування пенсій. Ми зробимо все, щоб пенсії системно зростали, але це стає можливим, коли є ваша підтримка. Тому я прошу кожного депутата віддати свій голос, натиснути зелену кнопку та ухвалити це історичне рішення в ім’я українських громадян”, – закликав Гройсман.

Не голосували “Батьківщина”, Опозиційний блок” та “Самопоміч”. Але голосів все одно вистачило. І радості урядовців не було меж.

Закон об’ємний, його ще довго вивчатимуть. Однозначно відомо, що пенсія зросте вже з цього місяця. Але й зростатиме потрібний страховий стаж щороку.

ОСНОВНІ ЗМІНИ, ЯКІ ПЕРЕДБАЧАЄ ПЕНСІЙНА РЕФОРМА:

  • Мінімальний розмір пенсії зростає – від 1312 грн до 1452 грн (для тих, у кого є повний стаж).
  • Скасовується 15% зниження пенсій для пенсіонерів, що працюють.
  • Змінюється страховий стаж для виходу на пенсію за віком. Сьогодні він становить 15 років. Із наступного – буде вже 25 років. А після 2028-го – 35 років.
  • Реформа дає можливість купити два додаткових роки страхового стажу. Рік стажу вартуватиме приблизно 16,8 тис. грн, два роки – 25,3 тис. грн.
  • Також заднім числом, від 1 жовтня, деяким пенсіонерам осучаснять пенсії, тобто додадуть 600-1000 грн.

 

 

У Тернополі патрульні наздоганяли п’яного водія (ФОТО)

Зборів сортуватиме сміття (ФОТО)