Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі з’явиться унікальний реабілітаційний центр для ветеранів АТО (ФОТО)

Зал лікувальної фізкультури та реабілітації, басейн, кімната для фізіопроцедур, затишне кафе та найновіше реабілітаційне обладнання — у Тернополі може з’явиться реабілітаційний центр для воїнів АТО. Відновитись фізично та морально зможуть травмовані, інваліди, сім’ї загиблих бійців, ветерани та воїни. Про це розповіли сьогодні на прес-конференції, яка відбулась з нагоди початку робіт у тернопільському пресс-клубі. 

Один з ініціаторів створення реабілітаційного центру — керівник Тернопільського обласного осередку Всеукраїнської Федерації фрі-файту та контактних єдиноборств ветеран-доброволець Валерій Чоботар (Гатило). Він розповідає, що окрім фізичних ушкоджень, бійці часто зазнавали моральних травм, які лишають важкі відбитки. На Тернопільщині нема такого комплексного спеціалізованого реабілітаційного центру для ветеранів, інвалідів, бійців. Частина «атовців» відновлюється в лікарні у Більче-Золотому, частині пропонують пройти реабілітацію в психоневрологічній лікарні. Остання — відлякує воїнів, адже вони страшенно не хочуть, аби хтось думав, що в них є якісь відхилення. Новий центр має стати місцем, яке допоможе оздоровитись і фізично, і морально.

Товариш та бойовий побратим Валерія Чоботаря, ветеран третього окремого полку спеціального призначення Володимир Розум’як розповідає:

— 10 тисяч тих, хто загинув за час війни. А інвалідів ніхто навіть ще не порахував. Кожен з військових, хто перебував у безпосередньому контакті з ворогом та бачив смерть товариша, отримав психологічну травму. Всім їм потрібна допомога, — розказує Володимир Розум’як.

Питання будівництва реабілітаційного центру з часу початку війни було відкритим.

Ще у 2014 були перші заяви про будівництво схожого центру — хтось зникав разом зі зібраними грошима, хтось так і не зміг реалізувати задуманого. Окремі волонтери допомагають бійцям оздоровлюватись на базі духовних центрів та лікарень. Утім, єдиного централізованого місця у Тернопільській області бійці так і не мали, тому вирішили згуртувати свої зусилля для того, аби врешті воно з’явилось, адже війна триває, кількість тих, хто постраждав на Сході, збільшується.

Роботи зі зведення центру днями розпочнуться на території колишньої насосної станції, яка не входить в межі парку Загребелля. Реалізація проекту стала можливою завдяки спільній роботі волонтерських та ветеранських організацій, а також — місцевому підприємцю та меценату, директору будівельної компанії «Креатор-Буд» Ігорю Гуді, який погодився звести центр. За постійну допомогу «атовцям» та фронту, у вересні Ігор Гуда отримав відзнаку Президента України «За гуманітарну участь в антитерористичній операції».

— Ми думали про місце, розглядали різні ділянки, але всі вони не підходили. Люди, які втратили на війні здоров’я, друзів, які залишили там найцінніше, які повернулись без рук і ніг, заслуговують на найкраще. Тому ми знайшли ідеальну ділянку, де колись була стара насосна станція. Розташована ця ділянка поза межами парку Загребелля, але там гарний ліс. Якщо територію облагородити, це буде мальовничий куточок, де бійці справді зможуть відновлювати сили, — розповідає ще один ініціатор створення реабілітаційного центру, учасник боїв на Донбасі, командир снайперського взводу морської піхоти Сергій Похитайло.

Вкотре на зустріч «атовцям» пішов керівник будівельної компанії «Креатор-Буд» Ігор Гуда. Бійці кажуть, що бізнесмен ніколи ще не відмовляв у допомозі: підтримує сім’ї бійців, допомагав фронту, передав 12 квартир «атовцям». На черзі ще 2400 квадратних метрів, які віддадуть найбільш потребуючим ветеранам. Ігор Гуда підтримав будівництво реабілітаційного центру, погодившись виконати всі роботи за власні кошти.

Приміщення реабілітаційного центру має займати близько тисячі квадратних метрів. Центр передбачає великий басейн, зал психологічної реабілітації, конференцзал на п’ятдесят місць, зал лікувальної фізкультури, кабінети стоматолога та уролога, кабінет масажу, фізіотерапевтичний кабінет, кафе. Також діятиме ігрова кімната для дітей воїнів, де малеча зможе провести час, поки батько проходитиме процедури. Реабілітаційний центр буде частиною житлового комплексу.

Спорудження такого унікального реабілітаційного комплексу підтримала відома волонтерка, активістка «Самооборони майдану Тернопільщини» Лілія Мусіхіна, зокрема у свому дописі у соціальній мережі Фейсбук вона зазначила: «Потрібен клуб, де ветерани чулись би як вдома. Куди б ходили не тоді, коли погано, за приписом лікаря чи… “бо женуть”, а тоді, коли хочеться. Назвіть його, як хочете. «Клуб комбатантів», «дім ветеранів»… Він потрібен. Вже. І буде потрібен постійно.

Є надія, до речі, що він таки існуватиме фізично, а не в наших фантазіях. На березі озера. Я вже навіть бачила місце. Там — класно. Тому все буде супер».

В штаті центру працюватимуть найкращі спеціалісти, більшість з яких теж були на війні та знайомі з психологічними проблемами адаптації. Скористатись центром зможуть учасники бойових дій, миротворчих місій, ветерани АТО, бійці, які потребують оздоровлення та реабілітації.

Романа Зозулю втягнули в аферу із забудовою тернопільського парку?

Кіберскандал на Тернопільщині: перші обшуки і затримання