Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопільщині масово хворіють люди

В Тернопільській області уже зафіксували понад 2000 хворих на грип та ГРВІ.

На Тернопільщині 2089 людей захворіли на грип та ГРВІ, у відповідний період минулого року хворих було  1955. Серед числа недужих цьогоріч 1312дітей віком до 18 років, з них школярів – 46,6% від усіх захворілих дітей – 612 особи. Госпіталізували 88 осіб, із них 77 дітей. Про це повідомляють епідеміологи області.

Щоб вберегтися від грипу, медики радять вакцинуватися.

Як попередити грип та гострі респіраторні вірусні інфекції?

1. Хто хворіє на грип?

Сприйнятливість населення до грипу дуже висока, залежить від ступеню зміни вірусів. При появі нового штаму все населення виявляється не імунним.

2. Як відбувається зараження грипом?

Джерелом інфекції є хвора людина (з останніх годин інкубаційного періоду по 4-5 день хвороби). Механізм передачі інфекції – повітряно-краплинний. Масовому розповсюдженню грипу сприяють хворі на легкі форми, особливо ті, хто недбало ставиться до свого здоров’я і до небезпеки зараження оточуючих. З краплями слизу із дихальних шляхів під час кашлю, чхання і розмови вірус розсіюється на кілька метрів від хворого. За короткий проміжок часу навколо хворого утворюється заражена зона з радіусом 2-3 метри. Віруси розмножуються надзвичайно швидко: при попаданні однієї вірусної частини у верхні дихальні шляхи, вже під кінець першої доби їх кількість досягає 1023. Цим пояснюється короткий інкубаційний період при грипі – 1-2 доби.

3. Чим небезпечний грип?

Грип вкрай небезпечний своїми ускладненнями:

– легеневі ускладнення (пневмонія, бронхіт). Саме пневмонія зумовлює найбільше смертей від грипу;

– ускладнення верхніх дихальних шляхів і ЛОР-органів (отит, синусит, риніт, трахеїт);

– ускладнення серцево-судинної системи (міокардит, перикардит);

– ускладнення нервової системи (менінгіт, менінгоенцефаліт, енцефаліт, невралгії, полірадикулоневрити).

Грип часто супроводжується загостренням хронічних захворювань, особливо серед груп ризику – дітей і осіб похилого віку.

4. Як захистити себе від грипу?

Основним заходом специфічної профілактики грипу є вакцинація. Вона здійснюється протигрипозною вакциною, що відповідає прогнозованому штаму і містить антигени (білок) одразу трьох штамів вірусу грипу, які відбираються на основі рекомендацій ВООЗ. Імунна система осіб, які були щеплені, виробляє власні антитіла для захисту проти хвороби. Вакцинацію можна робити всім бажаючим для того, щоб знизити ризик захворювання на грип і запобігти його можливим ускладненням.

5. Кому потрібно вакцинуватися в першу чергу?

Вакцинація особливо рекомендована групам ризику – дітям, людям похилого віку, з хронічними захворюваннями, персоналу медичних, навчальних закладів, працівникам сфери послуг, торгівлі, транспорту, а також особам, що спілкуються з великою кількістю людей, персоналу підприємств, установ, організацій, особам, що перебувають в спеціалізованих колективах закритого типу (дитячі будинки, будинки престарілих тощо).

6. Чи є протипоказання для проведення вакцинації проти грипу?

При вакцинації сучасними вакцинами протипоказання вкрай обмежені: алергія до компонентів вакцини (наприклад, до білка курячих яєць); захворювання, що супроводжуються підвищенням температури тіла.

7. Ефективність вакцинації?

Імунітет утворюється через 2-3 тижні після вакцинації. Тривалість захисту залежить від індивідуальних особливостей і становить не менше 6-12 місяців.

Кіберскандал на Тернопільщині: перші обшуки і затримання

Міські депутати займуться улюбленою справою