Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Альтернативна енергія у Тернополі: скандальні котельні скоро запрацюють

Тернопільські котельні на торфі отримали зелене світло з Києва. Незважаючи  на протести громадськості  найближчим часом вони мають запрацювати. Про це повідомляє ternopil.te.ua.

Аргументи “за”

Котельні будуть використовувати паливну суміш, в яку входять різні органічні  компоненти, зокрема у котельні за адресою Р.Купчинського, 14. плануються використовувати деревні пелети.

Інститут громадського здоров’я, після багатьох екологічних аналізів, громадських слухань та вивчення дозвільних документів, дозволив Держпродспоживслужбі України видати дозвіл на роботу котелень на альтернативному паливі у Тернополі, передає ternopil.te.ua. Київські фахівці вважають, що діяльність котелень  відповідає всім екологічним нормам, проживати біля них екологічно безпечно, а рівень шуму під час роботи повністю відповідає українським та європейським нормам.

 

Прихильники роботи у Тернополі котелень на торфі стверджують, що димові труби трьох котелень  подовжено до понад 30 метрів. Внесено зміни до проектів котелен на вулицях Київській, Івана Франка, Лемківській до 34 м. Труба котельні, що на вулиці Купчинського, була вмонтована в стару цегельну, довжиною понад 50 м. Котельні на вул. Лесі Українки та вул. Живова для відводу димових газів використовують вже існуючи труби, які від початку були понад 30 м.

Аргументи “проти”

Аби відстояти чисте повітря у рідному місті, тернополяни організували громадські слухання. Врешті вперше в історії міста їх ініціювали самі мешканці, – пише журналіст Юлія Томчишин . Адже міська рада не винесла цей проект на обговорення громадськості. Тож люди об’єдналися самотужки.

«Зібралося 246 людей. Всі охочі мали право висловити свої думки “за” і “проти”, – розповідає одна з ініціаторок слухань Юля Мамчак. – 225 усіх присутніх проголосували за те, щоб питання про заборону реалізації проекту переоснащення газових котелень на альтернативні види палива (торф) було винесено на сесію міської ради. Сім людей виступило проти, дев’ять утрималося. Тернополяни зробили свій вибір».

«Ми зібрали 314 замість 150-ти підписів для того, щоб були підстави для проведення слухань, – заявляє активістка. –  Згідно з регламентом, дали можливість виступити всім. Але ми не могли заборонити тернополянам ставити питання чи емоційно реагувати на відповіді. Нам жити у цьому місті, тут ростуть наші діти. Однак виникає враження, що думка людей не цікавить нікого…»

Містяни, які виступають проти котелень на торфі, зареєстрували у міській раді звернення до міського голови Сергія Надала і всього депутатського корпусу з проханням за результатами громадських слухань оприлюднити проект рішення по забороні торф’яних котелень та прийняти його на найближчій сесії, яка відбудеться 24 жовтня

 

 

Тернополяни бояться хреста, який раптово з’явився на небі (ФОТО)

Оприлюднено стартову дату опалювального сезону