Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Унікальна планета: топ-10 незвичних фактів

Планета Земля здатна дивувати нас чи не щодня. Доказом цьому є наведені нижче факти, про які мало хто й здогадувався.

1. У китайській провінції Шеньсі є ріка з водоспадом, який не замерзає навіть при 30-градусному морозі, проте посеред літа вода застигає, перетворюючись на своєрідне желе.

2. В Казахстані в Талди-Курганській області є водойма, води якої навіть у розпалі літа залишаються холодними та прозорими. Тут не водиться риба і немає рослин, а водолази навіть із повними балонами повітря задихаються вже через 2-3 хвилини після занурення.

3. В індійському штаті Ассам є долина падаючих птахів – Джатінга. Щороку у серпневі ночі тут можна побачити “птахопад”. Мало того, у напівнепритомному стані тварини знаходяться ще кілька годин.

4. Антарктида та Північний Льодовитий океан мають майже ідентичні контури та розміри. Через це багато вчених вважає, що колись, вони були одним цілим.

5. Вулемі – одні із найстаріших дерев на нашій планеті. Цим хвойним вже понад 150 мільйонів років.

6. Спори Кано – бактерії, що ожили після того, як 25 мільйонів років перебували на тільці комахи, “замурованої” у бурштині. Про відновлення їхньої активності кілька років тому повідомив американський мікробіолог Рауль Кано.

7. Поблизу Риму зафіксована іридієва аномалія – геологічний шар грунту, у якому вміст іридію у 300 раз перевищує норму. Вчені вважають, що це – 100-відсоткове підтвердження падіння метеориту, який знищив усіх динозаврів.

8. “Громова лисина” – явище, яке можна прослідкувати після удару блискавиці у землю. У тому місці утворюється зона високої напруги, яка вбиває все, що потрапляє у її тенета.

9. Дрейф нуля – аномалія, характерна для вимірювальних приладів високої точності. Вчені й досі не можуть пояснити принцип її дії, проте відомо, що навіть за абсолютного штилю прилади метрологічного вимірювання можуть показувати неправильні результати.

10 “Дроссолідес”, або “крапельки вологи”. У середині літа протягом кількох тижнів біля острова Крит розростається кривава битва. Баталії поступово переміщаються з моря до замку Франка Кастелло. Все б нічого, проте ця битва уже відбувалась насправді – близько 150 років тому між греками та турками. Вчені вважають, що історичні події загубилися в інформаційному полі Землі і постійно спливають з новою силою.

Христина Слота

Велику політичну реформу підтримають в Тернополі?

У Тернополі виставили на продаж апартаменти на березі озера