Сьогодні грибний сезон у розпалі. Проте далеко не всі знають, які гриби можна вживати, а які – ні.
Грибний сезон у самому розпалі. Початківці й досвідчені грибники з відрами та рюкзаками активно з’їжджаються в ліси, щоб відхопити трохи цих малюків в капелюшках. Однак, серед них часто трапляються й неїстівні або ж отруйні, яким точно не місце на вашій кухні.
На жаль, погані гриби від хороших не так легко відрізнити. Якщо зовнішній вигляд блідої поганки або мухомора відомий навіть дітям, то з іншими “вбивцями” можуть виникнути труднощі.
Пропонуємо підбірку, яка допоможе в цій нелегкій справі.
1.Бліда поганка
Як відомо, це один з найнебезпечніших смертельно отруйних грибів. Всього ¼ частина викликає важке отруєння.
Як розпізнати? Колір капелюшка блідої поганки буває від майже білого до сірувато-зеленого. Старі гриби мають неприємний солодкуватий запахом.
2. Мухомор “поганковидий”
Різні джерела запевняють, що цей гриб або умовно-їстівний, або неїстівний через неприємний запах, або слабо отруйний. У будь-якому випадку вживати його не рекомендують.
Як розпізнати? Колір капелюшка варіює від лимонно-жовтого до блідого зеленувато-жовтого та іноді білого. Ніжка може змінюватися за забарвленням від білої до лимонно-жовтої.
3. Хибна лисичка
У деяких джерелах цей гриб зараховують до їстівних низької якості. Однак, іноді у людей після споживання виникає незначне шлунково-кишкове отруєння.
4. Несправжні опеньки
Від осіннього, несправжні опеньки відрізнити легко. У них немає кілець на ніжці. Безпеку вживання в їжу до сих пір не довели. Тому радимо остерігатися та не ризикувати.
5. Сатанинський гриб
Цей гриб дуже нагадує боровик або білий гриб. У сирому вигляді він сильно отруйний. Стверджують, що навіть малесенький шматочок м’якоті може викликати важкий розлад травної системи.
Як відрізнити? Колір капелюшка може бути від біло-сірого до свинцево-сірого, жовтуватого або оливкового з рожевими розводами. На ніжці помітний сітчастий малюнок частіше темно-червоний, але буває білий або оливковий.
6. Сироїжка “пекучо-їдка”
Гриб неїстівний через гіркий смак. Зарубіжні фахівці вважають його слабо отруйним. Він викликає порушення роботи шлунково-кишкового тракту.
Як відрізнити? Край капелюшка ребристий, тупий, м’якоть біла, під шкіркою рожева, ламка, з дуже гострим, гірким смаком та фруктовим запахом.
7. Хрящ-молочник неїстівний
Цей гриб вважається слабо-отруйним.
Як розпізнати? М’якоть світло-жовта, палевого кольору. Запах дуже сильний, пряний, неприємний, що нагадує цикорій або любисток. Смак гіркуватий.
8. Гімнопіліус прекрасний
Медики категорично не рекомендують не те, щоб вживати цей гриб, але і торкатися до нього. Гімнопілус містить величезну кількість речовин, що володіють дурманною та галлюциногенною дією.
Бувало й таке, що великі групи досвідчених грибників пропадали в лісових хащах на кілька днів після того, як ближче познайомилися з колонією гімнопілуса. Дурманні речовини не дозволяють знайти правильну дорогу додому.
9. Валуй помилковий
Ніколи не беріть до себе в кошик представників цього виду. Молодих особин видає характерний запах. Після тривалого транспортування він повністю зникає. У постраждалого від отрути пацієнта може спостерігатися асфіксія, яка зі слабкого нападу задухи швидко переходить у повний параліч скелетних м’язів, що забезпечують процес дихання.
10. Волоконниця Патуйяра
Смертельно отруйний гриб. Він містить набагато більше отрути, ніж мухомор або бліда поганка. Найчастіше зустрічається під березами або у сирій траві.
Джерело: znaj.ua