Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Новим тернопільським громадам віддадуть усю землю

На засіданні 6 червня Кабінет Міністрів України  схвалив розроблений Міністерством  регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ законопроект щодо передачі повноважень з управління землями за межами населених пунктів об’єднаним територіальним громадам.

До цього такі повноваження належали відповідним структурам Держгеокадастру. Якщо законопроект набуде статусу закону ОТГ Тернопільської області отримають додаткові ресурси. На сьогодні у Тернопільській області створено 36 нових громад. Ще 4 – з’являться після перших місцевих виборів у Зборівській, Хоростківській, Ланівецькій міських громадах та Саранчуківській сільській громаді.
«Ми надаємо потужний ресурс і новий поштовх для розвитку територіальних громад. Право розпоряджатися землями державної власності, вирішувати питання забудови, визначати належну базу оподаткування дозволить залучати в ОТГ інвестиційні кошти під інфраструктурні проекти та ефективно ними управляти. Це – важливе рішення в рамках децентралізації і підсилення можливостей громад», – зазначив Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко.
Віце-прем’єр-міністр пояснив, що згаданий законопроект пропонує зміни до Земельного кодексу, законів «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про оренду землі», надаючи низку додаткових повноважень сільським, селищним, міським радам ОТГ. Серед таких повноважень – право розпоряджатися землями державної власності, передачі таких ділянок у користування та власність громадян і юридичних осіб, зміну цільового призначення ділянок приватної власності, розташованих у території об’єднаних територіальних громад. Окрім того, законопроект визначає перелік земель державної власності, які не можуть передаватися у комунальну власність та визначає термін «територія територіальної громади».
Так, у держави залишаються повноваження з розпорядження стратегічно важливими земельними ділянками:
– природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення під об’єктами природно-заповідного фонду загальнодержавного значення;
– на яких розташовані будівлі, споруди, інші об’єкти нерухомого майна державної власності;
– які перебувають у постійному користуванні органів державної влади, державних підприємств, установ, організацій (у тому числі землі лісогосподарського призначення, оборони).

Молода тернополянка, у якої троє дітей, хотіла наробити біди (ВІДЕО)

Ввозити авто на бляхах заборонять. Уже ввезені – дозволять розмитнити?