Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У зв’язку зі зміною клімату на Тернопільщині нашестя рідкісних тварин

У зв’язку зі зміною клімату на  Західній Україні все частіше з’являються екзотичні тварини.

Клімат таки змінюється – із цим уже ніхто не сперечається. А з коливанням середньорічних температур зазнає змін і рослинний та тваринний світ. Отруйні павуки, сильний алерген амброзія та іспанський слизень, який за собою залишає лише коричневу пляму на місці, де ще недавно росла зелень, – всі ці екзотичні види вже сьогодні окуповують Львівщину.

Отруйні тварини наступають!

– У зв’язку з потеплінням на Західній Україні, зокрема й у Львівській області, зафіксовано випадки появи павукоподібних, які характерні для південних регіонів України. Зокрема тарантулів бачили на Тернопільщині та на Львівщині.

Ці тварини не агресивні, без причин людину не атакуватимуть, однак із метою самозахисту вкусити можуть. Їх отрута у десятки разів небезпечніша, ніж, до прикладу, бджолина. Отрута тарантула паралізує дихальний і нервові центри. Для дорослої здорової людини такий укус не смертельний, хоча й дуже болючий. Натомість у літніх осіб, тих, хто має серцево-судинні захворювання та дітей може призвести до летального випадку. Тож брати до рук комах, яких не знаєте, та провокувати тарантулів не потрібно.Цих павукоподібних можна розпізнати за своєрідним малюнком на спині у вигляді квітки чи шипа із ребристостями.

Побільшало і плазунів, зокрема вужів і змій.

– Вужі та змії розмножуються, відкладаючи яйця в органіці – тирсі, залишках торішнього листя – тому, що гниє і виділяє тепло. Таким чином яйця інкубуються і з них виділяються молоді особини. Оскільки зараз стало тепліше, місце для інкубації плазунам знайти легше і з відкладених яєць з’являється більше потомства.

Щоправда, у нашому регіоні немає змій, отрута яких смертельна. Укус гадюки звичайної (така її наукова назва), яка зустрічається на Західній Україні, викликає нудоту, головокружіння та є дуже болючим, однак здебільшого не смертельним. Тільки у випадках, коли гадюка кусає в зону шиї, лиця, голови, грудної клітки, що трапляється вкрай рідко, він може призвести до смерті.

 

Тернопіль Наживо!

Жителів Тернопільщини закликають щепитися від гепатиту

У Тернополі найчистіше повітря серед міст України, – Гідрометслужба