Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Неподалік Тернополя планують збудувати саркофаг для рештків тварин

Державне підприємство «Ветсанзавод» найближчим часом отримає дозвіл на розміщення лагуни для захоронення 5 тисяч тваринних відходів у селі Острів Тернопільського району. Наразі проект «тваринного» саркофагу проходить державну експертизу.

Проблема з утилізацією відходів, які накопичились на території Тернопільської філії ДП «Укрветсанзавод», не є новою, – розповідає Тижневик «Номер один». З діяльністю підприємства пов’язано чимало скандалів. Мешканці села Острів неодноразово зверталися в екологічні служби через нестерпний запах, джерело якого знаходилось на території заводу. Люди боялися, що через порушення санітарних норм нечистоти потраплять у ґрунт та воду.
– На заводі внаслідок безгосподарності та злочинної діяльності накопичилась критична маса неперероблених відходів тваринного походження. За різними оцінками їх кількість становить від 4 до 6 тис. тонн, – пояснює керівник Держпродспоживслужби в Тернопільській області Василь Хомінець. – Підприємство не встигало переробляти отримані рештки. Вони зберігалися на території підприємства і перетворилися на місиво, яке не підлягало утилізації. Ці відходи спричинили екологічну катастрофу, адже знаходились під відкритим сонцем при високих температурах повітря.
Що робити з ними, спеціалісти не знали. Утилізувати на території заводу не можливо, вивезти – нікуди.
– Комісія з техногенно-екологічної безпеки запропонувала шлях утилізаційної лагуни. Що це означає? Територію, де знаходиться сховище, огородять великим бетоновано-арматурним котлованом. Його заллють спеціальною хімічною сумішшю та вапном. Зверху накриють шаром плівки. Вона загерметизує лагуну і попередить поширення неприємного замаху. Вапно знезаразить відходи, а хімічні речовини розчеплять їх на добриво. Уже за рік відходи мають перетворитися на органічну речовину і будуть вивезені з території заводу, – пояснює Василь Хомінець.
Завод уклав угоду з проектною організацією, яка розробляє проект лагуни. Фактично він уже готовий. Зараз він проходить державну експертизу. На останній зустрічі з фахівцями йшла мова про те, що на початку вересня документи будуть готові.
Вартість такого проекту становить приблизно 1,5 млн. грн. Власних коштів на ліквідацію лиха підприємство не має. Воно перебуває у стані банкрутства. Тому в області вирішили піти іншим шляхом – виділити гроші з резервного фонду.
– В області покращилась ситуація щодо тваринництва, тому в нас має бути підприємство, яке приймає відходи, – наголошує Василь Хомінець. – Нам треба думати не тільки про ліквідацію наслідків екологічного лиха, а й про подальший розвиток заводу. Я переконаний, що він повинен працювати, але не в такому вигляді. Його слід модернізувати. Встановити сучасне обладнання, нові печі. Завод – це не стіни, а технології. Для цього потрібно великі вкладення. Інше питання, будуть це державні кошти чи приватні? У господарствах області зростає поголів’я великої рогатої худоби, птиці тощо. Якщо не створити умов для утилізації рештків переробки, то існує ризик, що їх несанкціоновано будуть скидати у навколишні ліси та яри. І це може мати катастрофічні наслідки!

Джерело: Тижневик “Номер один”

Штормове попередження на Тернопільщині: сильний вітер та дощі

В Італії померла тернополянка