Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Якою буде стипендія у 2017 році?

Нарешті стало достеменно відомо, яку стипендію отримуватимуть українські студенти. 

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич 6 вересня в ефірі програми «LIVE» на телеканалі «112 Україна» повідомила про те, що МОН виступає проти скорочення кількості отримувачів стипендії у вишах. Натомість буде перерозподіл нарахування стипендії.

Українським студентам набагато складніше знайти погодинну роботу, на відміну від студентів із західних країн. Зменшення кількості стипендіатів лише демотивуватиме молодих людей здобувати вищу освіту.

«Сьогодні, коли немає настільки розвиненого ринку праці, щоб студент міг легко знайти роботу і паралельно навчатися, – очевидно, що ми повинні зберігати той рівень стипендіального забезпечення, який є в Україні», – зазначила Міністр.

Позиція Міносвіти така: мінімальна стипендія має становити близько 1 тис. грн, а максимальна – близько 1 тис. 600 грн з 2017 року.

«Ми вважаємо, що вона (академічна стипендія — ред.) має зрости за обсягом. Тому що зараз вона становить 800 грн. Різниця між тим, хто вчиться на відмінно і тим, хто має трійки, 50-80 грн. Це неправильно. Наша пропозиція, щоб мінімальна стипендія була 1 тис. грн, а максимальна — 1600, що по показниках наступного року має дорівнювати показникам прожиткового мінімуму», — сказала Гриневич.

МОН також пропонує збільшити стипендію на менш затребувані спеціальності абітурієнтів з високими балами, а саме природничо-математичні, технічні, педагогічні спеціальності. Крім того співвідношення між академічною і соціальною стипендією теж буде переглянуте.

«Нас турбує співвідношення між академічною і соціальною стипендією. Ми вважаємо, що академічна стипендія є великим мотиватором до навчання. І тому частка академічної стипендії має бути більшою, ніж соціальної. Зараз це 50:50… Не можна коштом соціальної стипендії зменшувати академічну», — зауважила Лілія Гриневич.

Підготувала Олександра Баліцька

“Картка тернополянина”: вся правда про оформлення

У тернопільських маршрутках для підлітків комендантська година