Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Чим відпочинок у Туреччині може вразити тернополян? (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Літо – час відпусток, мандрівок та насолоди сонцем, морем, горами і взагалі усім чим душа забажає. Власне, кожен особисто вибирає собі відпочинок для душі.

І якщо хтось хоче помандрувати в гори, до лісу й багатої природи, то інша частина вибирає для літнього відпочинку саме море. Морський відпочинок завжди вабить до себе теплою і чистою водичкою, в якій можна поплюскатися, не думаючи про щоденні турботі, теплим піском і надзвичайно ніжним вечірнім бризом, який приємно огортає після денної спеки.

Так, для українців, мабуть найбюджетніший відпочинок – це в рідній країні, якщо, звісно, вибирати туристичні бази та пансіонати або зупинятися у приватних помешканнях, які влітку спеціально здають під відпочинок. Якщо ж хочеться максимального комфорту та зручностей, то це вже справа за готелями, які створені спеціально для цього. Утім, такий відпочинок уже бюджетним назвати важко, адже за 7 днів доведеться викласти кругленьку суму. Якщо на двох, то коливатиметься вона в межах 20 тисяч гривень.

А за такі гроші можна й уже поїхати кудись за кордон, наприклад, в Туреччину чи Єгипет.

Отже, Туреччина… Для багатьох може здатися, що краще поїхати на інші, вишуканіші курорти, більше європейські, аніж віддавати перевагу східним традиціям. Але Туреччина закохує в себе з першого погляду. І перш за все великою любов’ю до свого краю та своєї культури.

Приїжджаючи у найбільший курортний «порт» Середземного моря – Анталію, і їдучи до значно меншого міста Аланії, не можна не милуватися тим, як здавалося б у пустелі, адже практично цілий рік у Туреччині неймовірна спека, сезон дощів припадає лише на січень-лютий, усе навколо квітне. Навіть на узбіччях квітнуть квіти, буяють доглянуті пальми і зеленіє травичка. Здається, що в Туреччині усе на своїх місцях, і видно, що про все, що там є, дбають і доглядають.

Дороги в ідеальному стані, інфраструктура також розвинена. Архітектура просто зачаровує, так, що кожен будинок чи готель – як витвір мистецтва. Навіть госпіталі та навчальні заклади у них в ідеальному стані і привертають увагу своїми архітектурними формами.

Взагалі вся Туреччина – це море і гори, тому можна сказати, що туркам надзвичайно пощастило, адже вони зосередили у себе всі красоти і вміють цим користуватися.

Що ж вони пропонують? 2017 рік подорожчав у плані відпочинку порівняно з 2016-им в межах 200-400 доларів, залежно від регіону і кількості «зірочок» у готелю.

Так, відпочинок у готелі з п’ятьма «зірками» коштуватиме від тисячі доларів і вище на двох за сім днів і вісім ночей. В середньому чотиризірковий готель із триразовим харчуванням, необмеженою кількістю напоїв, як охолоджуючих, так алкогольних, підвечірками і десертами обійдеться у 18 тисяч гривень на двох за сім днів. Які переваги таких готелів? Вони порівняно не дорогі, асортимент їжі величезний на будь-який колір та смак – овочі, фрукти, сири, різні види м’яса, риба, лаваші, оливки тощо, тому голодним ніхто не залишиться. Також непоганий сервіс. Номери чисті, доглянуті, з холодною та гарячою водою, щоденним прибиранням і, якщо пощастить, то навіть з прекрасним виглядом на море.

Недоліки таких готелів – це, звісно, не п’ять зірок, а також пляжі. Не всі готелі, навіть чотиризіркові мають гарні, облаштовані та розчищені пляжі. Саме тому трапляється таке, що у піску з галькою, адже на берегах Середземного моря трапляється подекуди навіть досить багато гальки, можна знайти скло, а також різні речі, сміття, яке не прибирають. Море також не розчищене, тому потрібно бути готовим до того, що у воді буде каміння і навіть досить велике. У таких випадках потрібно бути обережними, щоб не поранитися. А ще краще, варто придбати собі спеціальне взуття, щоб не порізати ноги до дрібного каміння, яке знаходиться на дні. Особливо це стосується тих, хто зовсім не вміє плавати.

Загалом ж море просто неймовірне. Чисте і тепле, таке, що хочеться в ньому просто жити. А коли немає приливу, то море зовсім спокійне і практично без хвиль. Тому знову ж таки для тих, хто не вміє плавати, – це одне задоволення і можливість похлюпатися у водичці набагато довше.

Ще однією родзинкою Туреччини є кухня. При чому, що будь-який гурман знайде страви на свій смак. Так, турецька кухня насичена смаками, спеціями та барвами, і ще варто додати, що вона гостра і пікантна. Зокрема, дуже смачні у них млинці з різними начинками, які готують на відкритому вогні, неможливо також не скуштувати їхніх сирів та йогуртів, якими вони заправляють практично всі страви: від салатів до кропу з йогуртом, і від цих смакот просто «пальчики оближеш».

Десерти – це ще одна особливість турків. Адже вони роблять смачнюче домашнє морозиво, яке при 40-градусній спеці, дуже повільно тане. У таке морозиво спеціально додають пелюстки орхідей, і готують морозиво переважно чоловіки, тому що робити це дуже важко, адже, щоб перетирати пелюстки орхідей і вимішувати всі інгредієнти потрібна фізична витривалість.

Також вони роблять смачні джеми з полуниць, апельсинів, абрикосів, з м’яти тощо. Їсти їх можна як з сирами, з млинцями, так просто з чаєм чи кавою. Кава – це також їхня особливість і навіть своєрідна церемонія. Каву вони заварюють у  турці і п’ють із спеціальний скляних чашок у форму тюльпана.

Ще у них особливі десерти із манки, до якої додають желатин і різні приправи. Виглядають такі десерти на кшталт суфле і дуже смачні.

Водночас, турки дуже гостинні, особливо, що стосується курортних містечок.

У величезному кар’єрі Тернопільщини трапився обвал (ФОТО)

У Тернополі біля «шостого» магазину зіткнулися тролейбус і військовий БРДМ (ФОТО)