Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Проблему з обвалом кар’єру на Тернопільщині обговорювали на екстреній комісії

Для того, щоб вирішити проблему із зсувом терикону кар’єру у Полупанівці Підволочиського району, скликали спеціальну техногенно-екологічну комісію.

Нагадаємо, Полупанівський кар’єр, площею 48 га є одним із найбільших на Тернопільщині. У кар’єрі видобувають вапняк. І вже останні десять років його орендує ТОВ ВК «Гірничодобувна промисловість» із Дніпропетровська. Утім, довидобувалася фірма вже до того, що 7 серпня у кар’єрі стався зсув терикону, який посунув 150-метрову смугу землі на 50 метрів вглиб городів.

Наразі видобування вапняку на місці надзвичайної ситуації призупинено на два тижні. Дозволили звідти вивозити лише вапняк.

Припускають, що зсув стався через значні опади, але місцеві мешканці вже були давно занепокоєнні тим, як дніпропетровські керівники кар’єру заробляють гроші. Адже вони, видобуваючи вапняк, порушили вже всі допустимі норми. Зокрема, насипали терикон такої величини, що його було видно далеко за межами села й здалека здавалося, ніби це величезна скеля.

Водночас, як пояснюють у селі, коли у Полупанівці ще було старе керівництво кар’єру, то такого собі не дозволяло, а нові керівники вже видобувають вапняк на глибину чотирьох усупів і планують п’ятий, при дозволених трьох. Тому надзвичайне лихо назрівало давно, просто як влада, так і правоохоронні органи та різні інспекції закривали на це очі, бо, очевидно, що кар’єр їм також був вигідним, бо приносив прибутки.

Сьогодні, 17 серпня, для того, щоб вирішити, як бути далі і як не допустити екологічної катастрофи, в обласній адміністрації зібралася регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Участь у ній взяло керівництво Підволочиського району, Скалатської міської ради, директор Полупанівської філії  ТОВ ВК «Гірничовидобувна промисловість» та головний Державний інспектор управління Держпраці в області.

За результатами наради вирішили, що Управління Держпраці  у Тернопільській  області має провести позапланову перевірку Полупанівської філії ТОВ ВК «Гірничодобувна промисловість», надати припис щодо усунення виявлених  порушень гірничого законодавства та поінформувати регіональну комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при обласній державній адміністрації

Також порекомендували Скалатському міському голові разом з директором Полупанівської філії ТОВ ВК «Гірничодобувна промисловість» звернутися до сертифікованої проектної організації щодо виготовлення проекту закріплення тіла зсуву. А про результати проведення досліджень проінформувати регіональну комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при обласній державній адміністрації  до 17 вересня 2017 року.

У Тернополі водій “ВАЗу” скоїв ДТП і втік (ФОТО)

У Тернополі є вакансії для півсотні робітників: огляд ринку праці