Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Майже як море – влітку всі дороги ведуть на Світязь (ФОТО)

Найглибшим в Україні є озеро Світязь. Розташоване воно у Волинській області в Шацькому районі. Світязь є частиною Шацьких озер, розміщених у межиріччі Прип’яті й Західного Бугу.

Достеменно ніхто не може назвати точного віку озера, проте вчені стверджують, що йому більш ніж десять тисяч років. Саме тоді після відступу великого льодовика на Поліссі утворилося величезне водоймище.

З часом під впливом зовнішніх факторів воно перетворилося на кілька великих озер, які тепер вважають реліктами. Завдяки підземним потокам їх глибина лише збільшувалася, через що сьогодні вона становить кілька десятків метрів.

Проте думки вчених різняться. Інша група вважає, що озеро Світязь – карстового походження. Тобто воно утворилося у заниженій ділянці карсту, на зміни в якому, у свою чергу, впливали опускання та зсуви тектонічних блоків.

Розміри озера і справді вражають – завдовжки воно 7,8 кілометра, а його ширина сягає 4,1 кілометра. Площа 27,5 км², найбільша глибина 58,4 м, середня глибина — 7,2 м.

Родзинкою озера є острів площею в сім гектарів.

Попри всю красу та популярність, вчені стверджують про загрозу як не повного, то часткового зруйнування. Річ у тім, що розробка Хотиславського крейдяного кар’єру, який знаходиться в Білорусі, спонукає зниженню рівня ґрунтових вод.

У своєму інтерв’ю Олександр Романюк, перший заступник начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища Волинської області зазначив:

“Це небезпечно для Шацьких озер і перш за все для озера Світязь. Його обміління може відбутися через 10-15 років через зниження рівня ґрунтових вод, що живлять озеро. Глибина Світязя – більше ніж 50 метрів, а глибина Хотиславського кар’єру повинна досягти 40 метрів. Відстань між ними – 25 кілометрів. Всі підземні джерела взаємопов’язані”.

На сьогодні Шацькі озера, а зокрема озеро Світязь, є туристичною перлиною Західної України. Довкола розміщено більше ніж десять туристичних баз відпочинку та готелів.

Цьогоріч діапазон цін досить великий – від 240 гривень за добу у готелі сімейного типу до 1200 за елітний номер.

Невеликі туристичні будиночки в кількох метрах від озера обійдуться у 800-1500 гривень, а повноцінний будинок, щоправда, в кількох кілометрах поодаль, – від 1300 гривень.

Добратися до озера Світязь з Тернополя проблематично, оскільки прямого рейсу немає. Винятком є спеціально облаштовані туристичними агенціями маршрути.

Власним ходом з Файного Міста можна доїхати до Луцька (рейсовим автобусом, поїздом й електричкою), а вже звідти районним рейсом у Світязь. Зі значними пересадками можна автобусом добиратися до Горохова, звідти на Володимир-Волинський і аж потім прямою дорогою до озер.

Залежно від обраного маршруту та транспорту дорога займе близько п’яти годин. Вартість проїзду коливатиметься в межах 180-250 гривень.

Джерело: Христина СЛОТА, “Терноград”

У Тернополі біля катедри побили 18-річного юнака

В Австралії помер розвідник УПА із Тернопільщини