Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Що штовхає українців на трудову міграцію?

Рівень безробіття в Україні зростає, що штовхає українців на пошук роботи за кордоном.

Про це на прес-конференції заявила провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Лідія Ткаченко, повідомляє АСН.

“Не дивлячись на те, що статистичні дані показують вихід економіки з кризи, показники безробіття все одно продовжують рости. Якщо порівнювати дані за перший квартал 2017 року з аналогічним періодом минулого року, то рівень безробіття у нас склав 10.1 відсотків, тоді як у 2016 році – 9,9 відсотків”, – заявила вона.

Низький рівень зарплат і неможливість знайти роботу в Україні змушує наших громадян шукати її за кордоном. Так, президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник додав, що, не дивлячись на збільшення кількості трудових мігрантів в останні роки, насправді не варто побоюватися того, що “всі українці поїдуть”:

“За нашими даними на основі соцопитувань, близько 77 відсотків українців, які виїжджають на роботу за кордон, їдуть на термін максимум до року. Тобто йдеться про циркуляційну міграцію, коли люди їдуть за кордон, щоб заробити грошей і повернутися в країну”, – сказав він.

З його слів, тільки близько 15 відсотків українців мають тривалі контракти на роботу за кордоном.

“Відповідно до соцопитувань, близько 36 відсотків українців, які хоч раз виїжджали на роботу за кордон, працювали в Польщі, 25 відсотків з них працювали в РФ, ще по 5-6 відсотків – у Чехії, Італії, Португалії тощо.

При цьому, за даними того ж дослідження, 93 відсотки всіх трудових мігрантів з України працювали руками, тобто займалися фізичною працею: на полях, будівництвах, заводах або по догляду за дітьми чи літніми людьми. В ІТ-сфері були зайняті лише 3 відсотки мігрантів.

Тому масового витоку мізків з України немає. Хоча на Заході, як і в Україні, величезний попит саме на інтелектуалу працю, проте незнання мов не дає українцям змоги рухатися кар’єрними сходах в ЄС. Тому всі українці не поїдуть за кордон, вони там просто не зможуть соціалізуватися “, – упевнений Василь Воскобойник.

На Тернопільщині після сварки з рідними зникла 17-річна дівчина (ФОТО)

У поліції розповіли деталі вбивства 48-річного жителя Тернопільщини