Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Чи дістанеться інвалідам АТО обіцяний врожай з полів у Романівці?

Фермер Михайло Качмар із села Романівка, що у Тернопільському районі, звинуватив аграрну компанію «Мрія» у рейдерстві.

За його словами, агрохолдинг намагався зібрати фермерський врожай 21 липня, не маючи на це права.

Таке повідомлення опублікувало видання 20 хвилин, зазначаючи, що суперечка між сторонами зав’язалася зовсім нещодавно, перед жнивами. Втім, у «Мрії» заявляють, що землі, які Качмар засіяв, насправді належать компанії, та показують відповідне рішення суду.

– Конфлікт між фермером Михайлом Качмарем у селі Романівка та представниками компанії «Мрія» виник далеко не кілька днів тому, як йдеться у публікації, – коментує заступник директора з юридичних питань агрохолдингу «Мрія» Марина Галела. У 2006-му році агрохолдинг «Мрія» викупив корпоративні права на сільськогосподарське підприємство ПП «Селопродукт», яке орендує землі у с. Романівка Тернопільського району. Колишній власник «Селопродукту» Михайло Качмар, окрім того, що отримав гроші від продажу власності, ще й залишився на цьому підприємстві директором, – продовжує Марина Галела. – І він, як працівник, отримував зарплату до початку 2015-ого року, коли в агрохолдингу змінилися власники.

У період дефолту в агрохолдингу, як зазначила пані Галела, пан Качмар вдався до шахрайських дій із зазначеною землею. 6 травня 2014-ого року Михайло Качмар створив нову фірму – ТОВ «Селопродукт».  Підприємство із такою самою назвою, що й у ПП «Селопродукт», але з іншою організаційно-правовою формою, як пояснює заступник директора.

– Пан Качмар ввів людей в оману, перепідписав чинні договори оренди приватного підприємства «Селопродукт» на своє підставне товариство з обмеженою відповідальністю «Селопродукт», – продовжує пані Галела. – А згодом – на ТОВ «Агророманівка».

За словами представниці агрохолдингу, пан Качмар під час підписання договорів запевняв людей, що вони і надалі віддають паї в оренду «Мрії».

– Нові договори пану Качмару якимось чином вдалося зареєструвати, – каже Марина Галела. – При цьому здійснивши неправомірну подвійну реєстрацію, адже попередні договори були чинними та вже зареєстрованими.

Представники агрохолдингу звернулися до суду, де оскаржили, як каже пані Галела, неправомірні дії Михайла Качмара. Суд компанія виграла і незаконну реєстрацію скасували.

– Пан Качмар добре знав про відкриття провадження у 1-й інстанції 5 травня 2016 року, але в липні він все ж таки засіяв проблемні площі ріпаком, – продовжує пані Марина. – Варто зазначити, що агрохолдинг увесь цей час виконував свої зобов’язання перед пайовиками Романівки та державою.

Як пояснює Малина Галела, компанія протягом 2015-2017 років сплачувала орендну плату пайовикам та всі належні податки за користування землею, на що у них є підтверджуючі документи.

– Згідно Земельного кодексу України, Агрохолдинг є належним і законним землекористувачем цих ділянок, – каже пані Марина. – Маючи підписані та зареєстровані на ПП «Селопродукт» договори оренди, і, відповідно, всі посіви та насадження на цих ділянках, а також вироблена продукція належать «Мрії».  Враховуючи той факт, що ТОВ «Агророманівка» також несла витрати, зокрема, – на посівну, за словами пані Марини, «Мрія» запропонувала пану Качмару компромісний варіант: відшкодувати Агрохолдингу збитки та на власний розсуд розпоряджатися усією продукцією.  – На жаль, пана Качмара таке рішення не влаштувало, – додає жінка. – Тому, щоб уникнути подальшого загострення конфлікту, «Мрія» вирішила відмовитися від потенційного відшкодування або прибутку та передати спірний врожай на користь «Спілки інвалідів АТО Тернополя».

Таке рішення у Агрохолдингу вважають об’єктивним і справедливим. І закликають пана Качмара не приховуватися за зобов’язаннями перед третіми сторонами, до яких «Мрія» не має жодного відношення. А спільно направити спірний прибуток на допомогу АТО і продовжити подальше спілкування щодо прав оренди на землю у суді, а не в пресі.

Олександр Башта захотів очолити патрульну поліцію Тернополя

Яка громада біля Тернополя матиме найкращі дороги?