Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У центрі Тернополя збереглася майже сторічна електрична опора

На відзначенні 130 річниці першої етнографічної виставки тернополянам розповіли цікаву історію міста, зокрема про перше електричне освітлення Тернополя, та презентували нову принаду міста – найстарішу опору, з допомогою якої і освітлювали колись місто.

Єдина в Тернополі найстаріша електрична опора, яка збереглась до сьогоднішнього дня і є своєрідним відгомоном історії електрифікації міста, знаходиться на вулиці ім. Івана Франка, 16.

Розташована цей зразок старого електричного обладнання на території комунального підприємства «Тернопільтеплокомуненерго».

– З старого електрообладнання залишилось лише один стовп в Тернополі на Франка. Він знаходиться при вході до тепломереж з права. Він є найстарішим і його треба зберегти. Решта електрообладнання вже повністю замінена. Її (електричну опору на Франка прим. авт.) також хотіли зносити, але я був проти. Ми її ще гарно забетонуємо, поставимо нові кутики, бо основа від часу проржавіла, – розповідає головний інженер Тернопільського міського району електричних мереж Николів Омелян.

Ця електрична опора неробоча, однак, може слугувати історичною пам’яткою місту, адже побудована електрична опора майже 100 років тому – у 20-х роках 20 століття. В той час, коли Тернопіль входив до складу Польщі. Ще одна така електрична опора залишилась лише в Бережанах.

Джерело: http://soroka.ternopil.ua

 

Сьогодні 40 населених пунктів Тернопільщини залишилися без електрики

Поліція спіймала чоловіка, який викрав чужий гірський велосипед «Кінетік-Шторм»