Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У вас є субсидія, то чекайте ревізора

Мінфін хоче надати інспекторам соцзахисту вільний доступ до житла громадян України. Відповідний законопроект вже готують в міністерстві. 

Суть закону – вдосконалити механізм верифікації одержувачів субсидії на житло. В Мінфіні надіються, що усі зміни будуть прийняті ВРУ вже цього року.

У міністерстві вдосконалюють механізм верифікації отримувачів субсидій та хочуть надати соціальним інспекторам вільний доступ до житла громадян України. Міністри це роблять для того, щоб ревізори мали можливість реально визначили чи справді сім’я потребує субсидії чи ні. Інспектори працюватимуть в органах соціального захисту на місцях. Відповідний законопроект із верифікації одержувачів субсидій на комунальні послуги вже готує Міністерство фінансів.

– Суть даного проект Закону України ”Про верифікацію державних виплат” полягає в тому, аби законодавчо врегулювати основні правові та організаційні засади здійснення верифікації державних виплат в Україні, – роз’яснюють редакції “20 хвилин” в Міністерстві фінансів України.

Проект акта передбачає, що у процесі верифікації здійснюватиметься розробка методик перевірки відповідності чинному законодавству інформації, поданої громадянами для нарахування держвиплат, продовжують в Мінфіні.

Також відповідно до затверджених методик інспектори будуть здійснювати звірку даних по кожному отримувачу державної виплати та визначатимуть невідповідності у інформації щодо правомірності призначення субсидій.

– У разі успішного погодження з зацікавленими органами, проходження у Кабінеті Міністрів України та комітетах Верховної Ради України сподіваємось на прийняття документа у поточному році, – зазначають в Мінфіні.

Інспектори соцзахисту вже здійснюють перевірки достовірності поданих даних субсидіантом, проте дистанційно. Про це зазначив директор департаменту соціального захисту населення Тернопільської ОДА Вадим Боярський.

– На сьогодні верифікація отримувачів субсидій працює, однак інспектори соцзахисту  здійснюють перевірки дистанційно, надсилаючи різні запити у відповідні організації та установи, – каже Вадим Боярський. – До прикладу, аби виявити покупку, яка дорожча за 50 тис. грн, зокрема авто чи нерухомість, інспектор надсилає запит у Регіональний сервісний центр МВС в Тернопільській області та Управління державної реєстрації.

Наразі, механізму який дозволяє інспекторам з перевіркою вільно прийти додому до громадянина нашої країни немає, зазначають в ОДА.

Хабарника, якого затримували у центрі Тернополя, уже направляють до суду

У Тернополі через поламаний тролейбус зупинилось місто (ФОТО)