Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Усик проти Хука в першому колі боксерської Ліги Чемпіонів!

Вісімка найкращих боксерів світу першої важкої ваги на чолі з Олександром Усиком розпочинають похід за 50 мільйонами доларів і Кубком Мохамеда Алі

Олександр Усик

У професійному боксі розпочалася справжня революція. У ніч з суботи на неділю відбулося жеребкування першого турніру WBSS. Вісім кращих боксерів першої важкої категорії (до 90 кг) дізналися своїх суперників у чвертьфіналах. Серед них й українець Олександр Усик, який посіяний на цьому турнірі під першим номером.

Ви запитаєте: у чому революційність цих змагань? Визначати найкращого — це нормально для спорту. Це так, але не для професійного боксу. До останнього часу достеменно визначитися з тим, хто насправді є найсильнішим професійним боксером у тій чи іншій ваговій категорії було дуже непросто.

Професійний боксерський світ розділений на чотири організації  — WBC, WBA, WBO і IBF, кожна з яких визначає своїх чемпіонів у кожній ваговій категорії. Щоб стати абсолютним чемпіоном, необхідно зустрітися з трьома іншими володарями поясів і всіх перемогти. Все це відбувається в умовах конкуренції промоутерів, телеканалів, боксерських арен, спонсорів і фактично є справою малоймовірною. WBSS покликана змінити ситуацію.

Формат проведення цього турніру гранично простий. Участь братимуть вісім боксерів — по чотири чемпіони від кожної організації і ще чотири іменитих боксери, які претендують на пояси.

Нині рейтинг категорії до 90 кг за версією знаменитого американського журналу The ring, який ще називають «біблією боксу», має такий вигляд:

  1. Усик (Україна)
  2. Гассієв (Росія)
  3. Белью (Великобританія)
  4. Брієдіс (Латвія)
  5. Лебедєв (Росія)
  6. Гловацкі (Польща)
  7. Хук (Німеччина)
  8. Арслан (Німеччина)
  9. Макабу (Конго)
  10. Влодарчик (Польща)

При цьому чемпіонськими титулами володіють:

WBC — Брієдіс

IBF — Гассієв

WBO — Усик

Організація WBA традиційно вручає два пояси: регулярним володіє кубинець Дортікос, а категорією «super» — Лебедєв.

До честі організаторів стартового турніру WBSS ними була пророблена колосальна робота і запрошені справді найсильніші.

Четвірку чемпіонів склали представники усіх організацій: Усик, Гассієв, Брієдіс та Дортікос. А четвірку їх суперників: Хук, Влодарчик, кубинець Перес та росіянин Кудряшов (обов’язковий претендент на титул WBC). При цьому Макабу і Гловацкі надано статус запасних бійців, на випадок, якщо в когось з «основи» виникнуть проблеми.

Якщо зауважити, що британець Белью вже шукає щастя у суперважкій категорії, організаторам справді вдалося запросити найсильніших (винятком, можливо, є Перес, але він «підсадив» свій рейтинг мандрами між категоріями). Не погодитися з цим може хіба росіянин Лебедєв, але в нього був запланований бій на 8 липня і він сам відмовився його скасовувати на користь турніру WBSS.

Отже, у ніч з суботи на неділю вже було проведено жеребкування, де чемпіони дізналися суперників по чвертьфіналам. Воно назвало такі пари:

Усик — Хук

Гассієв — Влодарчик

Брієдіс — Перес

Дортікос — Кудряшов

Перше коло турніру відбудеться у вересні-жовтні. Переможці виходять до півфіналів (січень-лютий), а найкращі — до фіналу, який відбудеться у травні. На кону вирішального поєдинку — трофей Мохаммеда Алі, 10 мільйонів доларів призових, а також усі чемпіонські пояси. При цьому, невдахи чвертьфіналів гарантовано отримають по одному мільйону доларів, а загальний призовий фонд турніру складе 50 мільйонів доларів.

Організатори планують, що з 14 поєдинків турніру (в обох вагових категоріях) рівно половина відбудеться на аренах США: нью-йорській Madison Square Garden і Barclays Center в Лос-Анджелесі, а також на T-Mobile Arena у Лас-Вегасі. Територіального обмеження на проведення інших боїв немає, щоправда, в пріоритеті — Європа, а саме Великобританія та Німеччина.

Нас чекає захоплююче видовище, і сподіваємося, що саме українець стане першим у цій гонитві та здобуде звання абсолютного чемпіона. За інших умов на збір усіх чемпіонських поясів йому пішло б не менше десятиліття. І якщо турнір виявиться успішних, то, очевидно, що його досвід розповсюдиться й на інші вагові категорії.

Олекса СОНЯХ

Страшна аварія на Тернопільщині: загинула жінка, яка їздила просити людей на весілля (ФОТО)

На Тернопільщині водій мікроавтобуса збив трьох неповнолітніх