Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Сумні роздуми напередодні Ліги чемпіонів

Українські футбольні експерти, які в один голос стверджують, що рівень нашого чемпіонату катастрофічно падає і вже сягнув висоти плінтуса, в черговий раз отримали підтвердження своїм доводам після вчорашнього дербі всеукраїнського масштабу «Шахтар» – «Динамо».

Динамо Шахтар

Справа у тому, що ігри інших команд у чемпіонаті України вже давно неможливо дивитися і вся «сіль» першості зводиться до класичного протистояння.

Не дивно, що навіть саму формулу чемпіонату змінили, щоб цих матчів було бодай чотири, а якщо врахувати суперкубок й імовірне протистояння у кубку України, то й всі шість.

Однак, на тлі загального падіння. значно деградували і головні матчі сезону. Вже майже 20 років очні ігри «Шахтаря» і «Динамо» обіцяють захопливе видовище з непередбачуваним результатом, а отже, манять на трибуни глядачів. І ще 3-4 роки тому ці ігри справді вийшли на пік свого рівня – і за майстерністю, і за накалом боротьби, і за тактичними протистояннями.

Однак, те що ми побачили вчора вже не йде у жодне порівняння. Обидві команди грали у футбол вчорашнього дня, з яким йти на євроарену, то вчергове ганьбитися.

Пригадується, як багато хто радів грі «Шахтаря» Фонсеки минулої осені, коли він просто змітав суперників по Лізі Європи та чемпіонату України. Видавалося, що тренер додав свіжості грі екс-команди Луческу і підвищив їй необхідну потужність.

Та чим далі, тим зрозуміліше стає, що Фонсека тоді вирішив не експериментувати. Прийшовши на посаду, він було хотів змінити модель гри, але програв суперкубок «Динамо», а потім вилетів у Лізі чемпіонів від «Янг Бойз», після чого злякався і вирішив сезон дограти за «конспектами Луческу».

Справжній «Шахтар» Фонсеки ми побачили після зимової перерви. З атакуючої команди, яка часом диктувала умови навіть єврограндам, гірники перетворилися на, такий собі, варіант «Браги» – попередньої команди Фонсеки: закритий, залізобетонний, антитворчий.

Відразу якось знітилися бразильці, зник широкий і розмашистий стиль, і навіть лідер команди Даріо Срна вже не так охоче бігає вперед і загострює в атаці. Завдання свої Фонсека нібито й виконав – команда чемпіон і володар кубка. Однак, дуже імовірно, що саме така схема, наприклад, спричинила ранній виліт із Ліги Європи.

І ось тепер новий ляпас – київське «Динамо», яке не так давно «берегів не бачило» в протистояннях з «Шахтарем», здобуло перемогу з рахунком 1:0, яку при цьому язик не повернеться назвати незаслуженою чи несподіваною. Примітивна захисна побудова, яку запропонував своєму візаві Хацкевич, виявилася нездоланною для Фонсеки.

Від київського «Динамо», яке нещодавно очолив Хацкевич, відразу отримавши від уболівальників прізвисько «фізрук», чекати чогось суттєвішого і не доводиться. Однозначно, що білорус ставить собі завдання збудувати силову, фізично потужну команду і не розмінюється на тактичні пошуки чи технічні нюанси. Ми, очевидно, не побачимо у виконанні «Динамо» видовищного футболу чи тактичного розмаїття, натомість максимум боротьби й непоступливості.

У що перетворюється футбол, коли між собою грають два таких «утворення» ми й мали змогу бачити вчора. Було навіть кілька видовищних епізодів, але, як правило, в результаті індивідуальних дій окремих гравців. Просто ноги, як кажуть футболісти, ще пам’ятають…

І як останній цвяшок у домовину вчорашньої гри – статистика ударів по воротах. «Шахтар» пробив у ствір воріт тричі з чотирнадцяти спроб, а «Динамо» – один (!) раз з восьми. No comments.

Завіса…

Олекса СОНЯХ

У Тернополі біля вокзалу автобус потрапив у ДТП (ФОТО)

На Франківщині розбився літак з пасажирами під керуванням жителя Тернопільщини