Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Стало відомо, на які спеціальності краще вступати тернопільським абітурієнтам

Згідно із спеціальною постановою Кабінету міністрів України цього року абітурієнти, які подали документи на спеціальності математика, фізика, біологія, агрономія, матимуть більше шансів навчатися за рахунок держави, адже саме для цих спеціальностей цього року збільшили кількість державного замовлення.

Так, згідно з цією постановою кабміну затверджено обсяг державного замовлення на поточний навчальний рік на підготовку молодших спеціалістів, бакалаврів, магістрів, а також наукових та науково-педагогічних кадрів.

Таким чином, для молодших спеціалістів передбачено 57тисяч 175 місць, для бакалаврів – 82 тисячі 146 місць, магістрів – 62 тисячі 231 місце. При цьому, для підготовки фахівців, наукових та науково-педагогічних кадрів у вишах та наукових установах передбачено 212 373 місця. Водночас, як стало відомо, із цієї ж постанови кабміну, цього року, порівняно із минулим навчальним роком, державне замовлення зменшилося на 17,5%. Утім, трохи більше половини абітурієнтів зможуть навчатися за рахунок держави, друга ж половина – лише за власні кошти.

Що ж стосується пріоритетних спеціальностей, то цього року вперше збільшено обсяги держзамовлення на такі спеціальності: «Фізика та астрономія», «Прикладна, «Мікро- та наносистемна техніка», «Біотехнології та біоінженерія», «Атомна енергетика», «Агрономія», «Захист і карантин рослин», «Лісове господарство».

Також збільшили кількість державних місця для підготовки вчителів-предметників. Міністрество освіти й науки України цього року передбачили для цього майже 7,5 тис. місць.

Менше пощастило тим, хто вирішив навчатися на економіста, правознавця, міжнародного правознавця, спеціаліста по туризму та готельно-ресторанній справі, адже для них цього року кількість державного замовлення зменшилася.

Якщо ж аналізувати окремо тернопільські виші, то, зокрема, у Тернопільському національному педагогічному університеті передбачено на географічному факультеті на денній формі навчання 33 державні місця, інженерно-педагогічному факультеті – 50 місць, на факультеті іноземних мов – 35 місць, на історичному факультеті – 39, на факультеті мистецтв – 16, на факультеті педагогіки та психології – 66, на фізико-математичному факультеті – 59 місць, на факультеті філології та журналістики – 39 місць, на факультеті фізичного виховання – 20 місць та на хіміко-біологічному факультеті – 39 місць.

Детальніше із кількістю державного замовлення можна ознайомитися тут.

 

Завтра деякі тернопільські вулиці залишаться без світла (список)

У Монастириському районі планують ліквідувати три школи