Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Поляки зробили хід конем – тепер ми точно втратимо частину населення

Офіційна Варшава законодавчо дозволила працевлаштовуватися українцям, які в’їхали до країни по безвізу. Перш за все, це стосується тих, хто їде на короткий термін, зокрема, на сезонну роботу.

Справді, їхати в ЄС по безвізовому режиму для того, щоб працевлаштуватися суворо заборонено. Але Польща стала винятком, пише ukrainianwall.com.

Польща поки що – єдина країна Шенгенської зони і єдина країна ЄС, законодавство якої передбачає, що громадяни не з країн Європейського Союзу, які перетнули кордон згідно із дією безвізового режиму, тобто за біометричними паспортами, що вже не потребують візи, також мають право на роботу, якщо, звичайно, оформлять додаткові документи, вже прибувши на місце працевлаштування, про це повідомляє Європейська правда.

Більше 90 днів без візи – нова реальність

Українець, який в’їхав до Польщі по безвізу має право легально просити у держави дозволу на роботу або так зване запрошення – декларацію про намір працевлаштування іноземця. Як відомо, по безвізу можна залишатися в зоні Шенгену не більше 90 днів протягом 180 днів, для безвізових працівників це правило також діє.

Три місяці – цілком достатній термін для сезонної роботи. Але польське законодавство дає мігрантам право легально залишатися в Польщі навіть на термін, довший, ніж 90 днів. На підставі запрошення або дозволу на роботу мігрант вже може легалізувати перебування на більший термін, подавши папери до воєводського відділу справ іноземців. Головне – подати заяву до закінчення терміну легального перебування в країні, тобто не пізніше, ніж на 90-й день.

Хто залишається за бортом

Такі норми польського законодавства корисні українцям не тільки тому, що вони зможуть працевлаштуватися, оминаючи оформлення робочої візи. Вони також зменшать роль непорядних посередників на українському ринку, що стали жахіттям і для працівників, і для польських консулів: виробляли фальшиві запрошення (іноді без відома мігранта), вимагали гроші за інформацію про вакансії (хоча така інформація є безкоштовною), готували запрошення від одного роботодавця, а привозили працівників до іншого гіршими умовами праці, блокували електронну чергу в консульствах.

Важливі поради

По-перше, одного лише слова «я хочу на роботу» для прикордонника може бути не достатньо. На кордоні ви повинні підтвердити мету поїздки. В ідеалі – потрібно їхати через кордон, вже маючи на руках запрошення або дозвіл на роботу.

Якщо у вас немає необхідних документів – в жодному разі не варто стверджувати, що «їдете на роботу», адже юридично це не так – без документів вас не візьмуть працювати. Легальною метою безвізової поїздки є співбесіда з можливим роботодавцем (але ви повинні мати всі його контакти і призначену зустріч), або ж вивчення ринку праці з зобов’язанням найближчим часом або повернутися додому, або оформити дозвіл на тривале перебування.

Зберігаються також усі інші вимоги до безвізових подорожуючих щодо готелів, квитків, а також щодо грошового забезпечення. Не забувайте, що це правило діє саме для безвізових подорожуючих (а також, згідно з польським законодавством, воно поширюється на власників «шенгену», виданого не в Польщі). Якщо у вас є паспорт з чинним польським «шенгеном», нехай навіть цей паспорт є біометричним – краще оформіть новий документ, щоб не стикнутися з проблемами.

Також, не забувайте, що це правило діє тільки для роботи в Польщі. Їхати працювати до Німеччини або до будь-якої іншої країни ви не маєте права, навіть якщо в’їхали у Шенген-зону через польський кордон.

У тернопільських вишах уже розпочалися вступні випробування

Порошенко у Тернополі відкриватиме новий корпус лікарні і вручатиме ключі від автомобілів