Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Мораль безсила проти реалій. У Тернополі оприлюднили страшні факти про торгівлю людьми

Про жахливі випадки торгівлі людьми та способи вербування в закордонне «рабство» розповіла на засіданні Тернопільського прес-клубу координатор програм «ТМЖК «Відродження нації» Марина Пасєчник. 

трудове рабство

Зокрема, про те, що бувають випадки, коли жертв вербують навіть друзі, близькі і рідні.

Приміром, дівчина познайомилась на дискотеці з хлопцем, зав’язалися начебто серйозні стосунки, згодом він пропонує їй ніби непоганий варіант заробітків за кордоном, а там її … продає. На превеликий жаль, мораль безсила проти реалій, коли подібний бізнес за прибутковістю займає третє місце в світі після торгівлі зброєю та наркотиками.

Розмова на засіданні велася як підбиття підсумків дворічної реалізації проекту «Впровадження національного механізму взаємодії з протидії торгівлі людьми у Тернопільській області».

«14 осіб отримали за цей час статус постраждалих і всю необхідну допомогу, ще 9 подали відповідні документи – повідомила Марина Пасєчник. – Цифра ніби невелика, але в кожному випадку це була поламана доля, і треба було допомогти людині повернутися до нормального життя. До речі, були серед жертв і ті, хто перебував в полоні на території так званих ДНР-ЛНР».

Деталізував кримінальну ситуацію за останній час начальник відділу боротьби із злочинами, пов’язаними із торгівлею людьми, ГУ Національної поліції у Тернопільській області Олександр Буняк.

Він поінформував журналістів, що вже цього року стосовно жителів нашої області зафіксовано 9 фактів, які можна кваліфікувати, як торгівлю людьми. 4 з них – це, по суті, було трудове рабство на території Російської Федерації, 2 – сексуальна експлуатація ( жителька Чернігівщини вербувала молодих тернополянок в польські борделі), і решта стосувалися обманного заманювання жінок на роботу начебто в закордонні готелі, хоча насправді їм «світило» те саме сексуальне рабство.

Начальник відділу у справах сім’ї та молоді Тернопільської обласної державної адміністрації Ігор Чорний розповів про роботу, проведену на виконання прийнятої минулого року цільової обласної програми з протидії торгівлі людьми (на її фінансування з бюджету на 2017-2020 роки передбачена сума у 320 тисяч гривень).

Наш регіон, де традиційно найнижчі зарплати в Україні, а закордонне заробітчанство є масовим явищем, особливо вразливий в контексті цієї проблеми, тож дуже важливим для протидії є ефективне співробітництво державних органів з громадськими організаціями. В даному випадку – обласної та районної держадміністрацій та «ТМЖК «Відродження нації», як зазначив пан Ігор.

Одним з напрямків такого співробітництва були організація та проведення навчальних семінарів для державних службовців, які, згідно із законодавством, повинні виявляти жертв торгівлі людьми і надавати їм допомогу.

Марина Пасєчник також нагадала журналістам, що жертвами торгівлі людьми вважаються особи, які потрапляють в умови обмеження вільного пересування, вилучення паспортів, фізичного знущання чи примусу до безкоштовної праці. Всі вони можуть розраховувати на конфіденційну і анонімну допомогу, навіть якщо з тих чи інших причин не хочуть поки-що чи й взагалі звертатися до правоохоронних органів.

Для цього жителям Тернополя та області слід телефонувати на всеукраїнську безкоштовну «гарячу лінію» з протидії торгівлі людьми й консультування мігрантів за номером 527. Або ж на «телефон довіри» самого «ТМЖК «Відродження нації» – 8 (0352) 52-39-52. Можна також приходити особисто за адресою бульвар Т. Шевченка, 1.

 

На Тернопільщині на літній період близько 15 тисяч сімей залишилися без субсидій

Поблизу Тернополя юнак на синіх “Жигулях” скоїв страшну аварію (ФОТО)