Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Завтра настане “судний день” для трьох депутатів Тернопільської міської ради

У п’ятницю, 7 липня, має відбутися останнє засідання територіальної виборчої комісії, яка повинна поставити першу крапку у питанні щодо відкликання трьох депутатів Тернопільської міської ради Івана Сороколіта, Ігоря Турського та Романа Навроцького.

Турський, Сороколіт і Навроцький

Нагадаємо, їх ще навесні виключили із партії ВО «Свобода».

Тепер територіальна виборча комісія працює над матеріалами про позбавлення цих депутатів мандатів. Уже відбулися кілька засідань ТВК.

Нині ж направлені листи в реєстраційний відділ, щоб перевірити правильність прописки виборців, які ставили підписи на відповідних листах.

Водночас, поліція опитує людей, чи вони справді ставили підписи на цих підписних листах. Адже відповідність підписів та людей, які брали участь в опитуванні, була поставлена під сумнів.

Сьогодні, 6 липня, процедура перевірки даних мала би завершитись, після чого матеріали будуть направлені у ТВК, яка буде приймати остаточне рішення.

Щоправда, у п’ятницю комісія голосуватиме спершу лише за те, щоб направити або ж не направити рішення та результати своєї роботи на з’їзд партії ВО «Свобода», який відбуватиметься у Києві. І вже після рішення з’їзду партії територіальна виборча комісія має поставити у цій історії остаточну крапку.

Так, за словами одного із ініціаторів відкликання, керівника Тернопільської міської організації ВО «Свобода» Володимира Стаюри, процедура відкликання депутатів із міської ради відбувається відповідно до закону. І хоча з юридичної точки зору є певні суперечності, все ж намагаються максимально робити все, щоб потім рішення ТВК не були оскаржені в суді.

– Безумовно, ми очікуємо на позитивне рішення територіальної виборчої комісії, тому що вважаємо, що депутати, які прийшли з політичною силою і у процесі роботи у них виникли інші переконання, мали би скласти мандати й уже самостійно зі своєю ідеологією та переконаннями відстоювати інтереси своїх виборців, – каже Володимир Стаюра.

Водночас політик заявляє, що ВО “Свобода” ідеологічна політсила.

– Ми – українські націоналісти, тому для нас певні речі, які дозволяли собі робити ці депутати, є неприпустимими. – продовжує пан Стаюра. – Зокрема, не може бути так, що на сесіях міської ради вони не підтримують питань, які стосуються війни, соціального і національного спрямування. Ми спеціально не зачіпали господарських питань, по яких також мали розбіжності. Вважаю, що в Україні структурується політична система, а тому потрібно брати на себе відповідальність.

Як зазначає Володимир Стаюра, тому й політичні партії, які приходять до влади на виборах, беруть на себе відповідальність і несуть її перед виборцями, а також відповідають за все, що робиться у радах, органах місцевого самоврядування тощо.

Журналісти «Галасу» також поцікавилися, що з цього приводу думає депутат Тернопільської міської ради Іван Сороколіт, як один із тих, хто опинився в епіцентрі усіх цих подій.

За його словами, він очікує об’єктивних та законних рішень від ТВК.

– Якщо відкинути моральність дій наших опонентів, котрі підміняють народну ініціативу партійною, то у ТВК більш, ніж достатньо юридичних підстав визнати дану ініціативу з відкликання депутатів такою, що повністю не відповідає нормам законодавства, – переконаний Іван Сороколіт.

Водночас, як зауважив екс-свободівець, у зв’язку із фактами виявлення фальсифікованих підписів та офіційних документів поданих у ТВК, від поліції він очікує не лише фактажу невідповідності підписів, але й кримінальних справ по фальсифікаторах.

– Якщо ж рішення ТВК буде на нашу користь, то робитиму все те, що й раніше – представлятиму інтереси свої[ виборців в органі місцевого самоврядування – Тернопільській міській раді. – зазначає Іван Сороколіт. – Якщо не на користь, то намагатимемось довести власну правоту в судах. Хочу зазначити, це не мій особистий вибір, а вибір моїх справжніх виборців. Вони мені забороняють складати мандат і припиняти представляти їх інтереси як обраний ними депутат.

Галина ТИХА

У Тернополі розтрощили два автомобілі: зіткнулись Audi та Opel

У відомому тернопільському ресторані завалилася огорожа. Є пошкодження. Фоторепортаж