Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Жнива на Тернопільщині: серед лідерів Підволочиський, Борщівський та Тернопільський райони

Цього року жнивна кампанія на Тернопільщині розпочалася в середині липня. Уже практично всі сільгосппідприємства області почали збирати зернові та зернобобові культури.

Зокрема, як повідомляють у департаменті агропромислового розвитку Тернопільської ОДА, вже всі райони розпочали молотити зернові та зернобобові культури (без гречки та кукурудзи – авт.), а також озимий ячмінь та озимий ріпак.

Серед збирання зернових та зернобобових культур лідерами є Борщівський із намолоченими 15 300 тонн, Гусятинський із 12 903 тонн, Теребовлянський із 11 493 та Чортківський райони із 11 930 тонн. Утім, найбільша урожайність на гектар становить у Монастириському районі – 70 ц/га, Тернопільському – 58 ц/га, Кременецькому – 59,8 ц/га та у Бережанському районі – 52 ц/га. Найменша урожайність у Шумському районі – 39,6 ц/га.

Що ж стосується озимого ячменю, то лідерами є Тернопільський район із намолоченими 8040 тонн, Теребовлянський із 7 185 тонн, Зборівський із 6 141 тонн та Бережанський із 6 тис. тонн. Найбільша урожайність знову ж таки у Монастириському районі – 70 ц/га, найменша у Підволочиському районі 38 ц/га.

Озимий ріпак цього року найбільше вродив у Підволочиському районі, де наразі зібрано 12 660 тонн, у Теребовлянському – 10 288 тонн та у Гусятинському – 9 924 тонн. Найбільша урожайність у Теребовлянському районі, де намолот складає 40 ц/га та у Підгаєцькому районі – 45 ц/га та. Найменша врожайність у Бережанському та Борщівському районах. Там зібрали по 20 ц/га.

Озиму пшеницю уже розпочали молотити у Бучацькому, Гусятинському, Заліщицькому, Підгаєцькому, Теребовлянському та Чортківському районах. За кількістю тонн намолоченого зерна серед них залишається лідером Чортківський район, де зібрали 5 720 тонн, а от за урожайністю – Заліщицький та Гусятинський райони, де намолот становить 59,6 та 58 ц/га відповідно.

Ярий ячмінь розпочали молотити лише у двох районах – у Заліщицькому та Чортківському, а горох не молотять лише у Збаразькому, Зборівському, Козівському, Кременецькому, Лановецькому та Підгаєцькому районах.

Нагадаємо, цього року зернові та зернобобові культури посіяно на площі 455,4 тис. га, що на 14, 7 тис. га  або 3, 12 % менше минулорічного показника. Посіви зернових та зернобобових культур в структурі займають 55,5% до всієї площі. Технічні культури займають 239,1 тис. га або в структурі посівів 29,1%. До відповідного періоду минулого року  збільшено на 14,4%.

Гуморист з Тернополя не на жарт розлютив жінок

26 липня закінчується термін прийому документів до вишів