Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Біля тернопільського замку шукають давні мури

Пошук залишків давніх фортифікаційних споруд розпочали у Тернополі. Фахівці «Подільської археології», обласної інспекції охорони пам’яток історії та культури і студенти історичного факультету Педагогічного університету досліджують територію Тернопільського замку в районі альтанки і сходів, що ведуть вниз на набережну, поблизу пологового.

Заплановано, що на цьому місці археологічні дослідження триватимуть два тижні.

– Є два місця де ймовірно є залишки бастіонів, фортифікаційних укріплень Тернопільського замку, – розповів Леонід Бицюра, заступник міського голови. – Сподіваємось натрапити на залишки стін і ці розкопки нам покажуть, як діяти далі. Можливо, зробимо реконструкцію певної частини призамкової території. Ми беремо участь у проекті прикордонного співробітництва ЄС і  маємо можливість залучити європейські кошти для реконструкції призамкової площі. Вона зараз прихована метровим шаром будівельного сміття, і останні 100 років археологічних досліджень там ніхто не проводив. Тому ми тут, і сподіваємось, що будемо мати яскраві результати. Все робиться поки що за позабюджетні кошти.

Досліджуючи цю територію ставимо два завдання: дослідження, як такі і формування центральної історичної площі Тернополя, з фундаментами будівель, які тут були. Усе, що буде знайдено археологами увійде до переліку експонатів майбутнього музею Тернополя, над створенням якого ми працюємо.

Розкопки будуть йти поступово і будемо обережно все робити і намагатимемось зберегти все, що знайдемо. Якщо частина муру буде не законсервована, то буде швидко руйнуватися. Тому всі точки, які повідкриваємо будуть законсервовані або будемо їх далі відкривати для досліджень, але організовано, цивілізовано.

Ці дослідження та інші, які планують провести в історичній частині Тернополя передбачені «Програмою збереження культурної спадщини Тернополя на 2017-2020 роки». І наступним місцем, де працюватимуть археологи стане вулиця Листопадова біля прокуратури, де є вхід до підземної церкви. Саме приміщення вже взяли на облік пам’яток.

У міській раді сподіваються, що нова знахідка стане не тільки надбанням культурної спадщини, а буде родзинкою для туристів і тернополян, пише “ЗЗ”.

У Тернополі на траві лежав 20-річний непритомний хлопець (ФОТО)

Нещастя у Тернополі: помер одномісячний хлопчик