Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі собаки зіпсували вигляд на набережній

Через собак рідкісні каштани, які ростуть на набережній, почали жовтіти.

Спеціалісти розповіли причину, чому гинуть молоді дерева

Тернополяни скаржаться, що дорогі какштани «бріотті» мали б бути стійкими до шкідника каштанової мінуючої молі, через якого коричневіють каштани. В управлінні ЖКГ кажуть, що це спричинене не міллю, а грибком, проти якого сорт є безсилим.

Те, що рожеві каштани почали “хворіти” помітив краєзнавець Тарас Циклиняк. – Може я щось плутаю, але восени 2014 року, коли висаджували дерева в управлінні ЖКГ казали: “сорт є стійким до шкідника каштанової мінуючої молі”, – зазначив тернополянин. – А 60 дерев тоді обійшлися 60 000 грн. Повторюся, може я щось плутаю. Як пояснює головний спеціаліст відділу  благоустрою та екології міського управління ЖКГ Тетяна Придача, пожовтіння листя каштанів «бріотті» не є наслідком ураження мінуючою міллю, до якої даний вид каштанів має імунітет.  Втім є інші захворювання, які вражають як дерева виду «кінський каштан», так і «бріотті».

– Пожовтіння листя молодих каштанів спричинене грибком, який  інфікує рослину, проникаючи в молоде листя і утворюючи чітко обмежені, подовжені темно-коричневі плями, які досягають одного сантиметра в довжину, – повідомила Тетяна Придача. – Плями контрастують із зеленою тканиною листя. У 2015 році фахівці взяли на пробу листки з дерев та відправили їх до Львова у лабораторію для з’ясування виду бурої плямистості, після чого проведене відповідне лікування дерев. Захворювань дерев є дуже багато, і стосується це не лише міських дерев, але й дерев у приватних угіддях. Ми робимо все від нас залежне, щоб дерева були здоровими. Фахівець зазначає, що висаджені дерева добре прижилися, і наразі найбільше саджанці страждають від людей. Декілька каштанів «бріотті» вкрали, деякі інші поламали вандали. А ті молоді деревця, які продовжують рости, щоденно страждають від недобросовісних власників домашніх тварин, які вигулюють їх під саджанцями. А собача сеча, як відомо, спалює кореневу систему молодих дерев і є однією з причин утворення грибка на стовбурі дерев. А от сумнівів у тому, що каштани біля Ставу саме «бріотті», немає додає фахівець, адже молоді дерева цьогоріч вперше зацвіли рожевим цвітом.

Джерело: “20 хвилин”.

Тернопільську ТВК можуть розігнати

Завтра до Тернополя приїде Володимир Гройсман