Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На лаві підсудних опинилися грабіжники, які поблизу Тернополя влаштували криваву стрілянину

Man in handcuffs on black background

Обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно трьох жителів області – організатора та співучасників ОЗГ слідчі слідчого управління ГУНП в Тернопільщини скерували до суду.

Зловмисникам інкримінують ч.5 ст.186, ч.2 ст.15 ч.5 ст.186, ч.1 ст.14 ч.5 ст.186 та ч.4 ст.187 КК, повідомляють у відділі комунікації поліції Тернопільської області.

– Під час досудового розслідування було встановлено, що злочинну зграю організував 46-річний житель села Біла Тернопільського району, – розповів слідчий Ігор Підлужний. – Усвідомлюючи, що самостійно реалізувати свій злочинний умисел, направлений на відкриті викрадення чужого майна та здійснення нападів з метою заволодіння цим майном, поєднані із застосуванням насильства, він не зможе, у спільники взяв своїх знайомих – 30-річного та 27-річного жителів села Деренівка Теребовлянського району. До слова, в минулому жоден з підозрюваних кримінального досвіду не мав.

За кримінальну справу злочинне тріо взялося з широким розмахом. Починаючи з жовтня минулого року і до моменту затримання – кінця березня 2017 року, зловмисники вчинили пограбування та розбійний напад, ще однин грабіж не довели до кінця через обставини, які не залежали від їх волі. Слідство також встановило, що у планах зграї було ще дві грабіжницькі вилазки. Потерпілими від кримінального правопорушення визнано шестеро осіб – четверо тернополян, мешканець Теребовлянського району та жителька Підволочищини.

Злочинну діяльность ОЗГ розпочало 22 грудня 2016 року. Тоді зловмисники вчинили грабіжницький напад на жителя Теребовлянського району. Жертву підстерегли у Тернополі на вулиці 15 Квітня. Застосовуючи фізичне насильство, нападники відібрали у чоловіка сумку з грошима, а з його автівки викрали талони на пальне. Сума завданих збитків склала понад 160 тисяч гривень.

Спланований на 28 січня напад на 31-річого тернополянина злочинне тріо реалізувати не змогло – завадили певні обставини, тож до наступної вилазки нападники готувалися ретельніше, більше того, вели спостереження ще за двома майбутніми жертвами.

Зі слів Ігоря Підлужного, злочинну діяльність організована група здійснювала згідно заздалегідь розподілених між її учасниками ролей. 46-річний організатор керував діями учасників ОЗГ, розподіляв між ними функції та контролював їх виконання, підшукував потерпілих, які володіють значними готівковими коштами, здійснював за ними спостереження, доставляв спільників до місця злочину, дбав про фінансування групи та організовував виплату винагороди учасникам, забезпечував зграю засобами зв’язку, пристроями для відстрілу гумових куль травматичної дії та балаклавами.

Головним завданням спільників було беззастережно виконувати вказівки організатора, зокрема, здійснювати спостереження за потерпілими, вивчати маршрути їх руху до місця проживання, роботи та відпочинку, безпосередньо вчиняти дії щодо відкритого викрадення чужого майна та нападу з метою заволодіння цим майном, застосовуючи при цьому насильство.

Напад на співжителів з Тернополя, здійснений 30 березня, став початком кінця злочинної діяльності ОЗГ. В руках грабіжників уже була сумка з грошима – майже 128 тисяч гривень – її злочинці відібрали у жінки, пригрозивши пістолетом, та не з лякливих виявився чоловік – кинувся наздоганяти, за що отримав спочатку кулю в живіт, відтак чисельні удари руками та ногами. Будучи впевненими, що знешкодили жертв, нападники поїхали з місця злочину на мікроавтобусі. До слова, транспортний засіб організатор спеціально придбав за кордоном для справи і, аби уникнути ідентифікації, їздив на польських номерах. Та в якусь мить організатор побачив «на хвості» автівку потерпілих. Зреагував миттєво – зупинив буса, вийшов зі спільниками із салону і знову зчинилася стрілянина. Нападники втекли. Та ненадовго. Вже наступного дня їх затримали поліцейські.

Під час досудового розслідування усім тьом підозрюваним було обрано в якості міри запобіжного заходу тримання під вартою. Обставин, які б пом’якшили покарання обвинуваченим, не встановлено.

 

 

Тернопільським абітурієнтам варто поквапитися – вступна кампанія уже стартувала

Стало відомо, скільки ще шкіл на Тернопільщині закриють за літо