Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Медики зафіксували випадки отруєння грибами на Тернопільщині

Із середини літа і до кінця жовтня триває грибний сезон. Сотні людей поспішають у ліс, щоб назбирати грибів. У цей період в медичних закладах традиційно починають реєструвати випадки отруєнь грибами. Нинішній рік, на жаль, не став винятковим: перший випадок отруєння вже зареєстровано у м. Тернополі. Захворіла дитина віком 11 років після вживання грибів моремухів.

У 2016 та 2014 роках реєструвалося по 1 випадку отруєнь грибами, в 2013-му – 3 випадки. Всі хворі одужали. А от в 2006 році отруїлися грибами аж 46 осіб, із них 19 дітей, троє дорослих померли.

За повідомленням завідувача відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Тернопільського обласного лабораторного центру Володимири Сверстюк, на превеликий жаль, не всі знають, які гриби можна споживати, а які є отруйними. Популярністю користуються такі види грибів, як білі, маслюки, опеньки, підберезники, лисички та інші. До отруйних грибів належать: мухомор, бліда поганка, гриб-парасолька, несправжні опеньки, печериці жовтошкірі та інші. Найкраще збирати такі гриби, як білі, бабки, моховики, так як вони майже не спричиняють отруєння. Проте навіть досвідчений грибник може отруїтися грибами, якщо не дотримуватись певних правил, пише “Номер один”.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами, найкраще відмовтеся від їх споживання як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазинах.

Не купуйте грибів на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати на стаціонарних ринках, де проходить відповідний контроль.

Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне:

– не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас (у них потрапляють токсичні речовини вихлопних газів) чи на радіаційно забруднених територіях;

– під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;

– уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі. Не вживайте сирих грибів;

– відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів (не менше трьох) у підсоленій воді протягом 30 хвилин. Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

У державному лабораторному центрі застерігають: гриби – недитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.

Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є і в їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

У зарубіжних країнах отруєння дикорослими грибами трапляються рідко, оскільки люди майже не збирають грибів у лісах. Тож, щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати печериці та гливи, вирощені у теплицях, пише “0352”.

Зоряна Гарасимів

ДОДВІДКА

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

– негайно викликайте швидку допомогу;

– до її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини;

– навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.

Смерть на воді: у Шумську втопився 11-річний іменинник

У Тернополі скоро має бути автоматизована система оплати за проїзд